ODCJEPLJUJU SE OD ŠPANIJE? Katalonija najavila: ‘Organizirat ćemo referendum o nezavisnosti već 1. oktobra’

Iako je španjolska vlada obećala učiniti sve što je u njenoj moći da spriječi dugoočekivani i kontroverzni referendum o nezavisnosti pokrajine Katalonije, čini se kako će se on doista dogoditi, i to vrlo skoro, već prvog dana oktobra ove godine. Vijest o referendumu potvrdila je katalonska regionalna vlada u petak, potaknuvši time još jedan politički i sudski sukob s Madridom, piše The Guardian.

Predsjednik sjevoroistočne pokrajine Katalonije, Carles Puigdemont, izjavio je kako će birači na referendumu odgovoriti na pitanje o tome žele li da Katalonija bude neovisna republika. Separatistički orijentirani Puigdemont inzistira da bogata katalonska regija ostvari svoje političko, gospodarsko i kulturno pravo na samoopredjeljenje.

Kršenje ustava

No tome se zahtjevu protivi španjolska vlada tvrdeći da je provedba referenduma kršenje ustava pa je tako zamjenik premijera Španjolske, Soraya Sáenz de Santamaría, odbacio vijest o datumu održavanja referenduma kao praznu prijetnju, rekavši kako “oni mogu objaviti referendum onoliko puta koliko žele, ali on se neće dogoditi”.

Godine 2014. ta je pokrajina unatoč zabrani održala prvo simbolično izjašnjavanje Katalonaca o neovisnosti. Tada je više od 80% ispitanika bilo za neovisnost, no sudjelovala su tek 2,3 miliona Katalonaca od njih ukupno  5,4 miliona s pravom glasa. Ovoga puta, međutim, katalonska vlada tvrdi da će pozitivan ishod biti pravno obvezujući.

Puigdemont je u prošlomjesečnom govoru u Madridu rekao kako njegova vlada ima “demokratski nepovredivu” obvezu prema referendumu, a pritom je i optužio španjolskog premijeru Mariana Rajoya da nije učinio ništa “ozbiljno, iskreno ili stvarno” da bi riješio problem.

Borba za neovisnost

Španjolski je ustavni sud najavljeni referendum iz 2014.  proglasio protuzakonitim samo pet dana prije nego što je trebao biti održan, a tadašnji katalonski predsjednik Artur Mas u ožujku ove godine proglašen je krivim za nepoštivanje presude ustavnog suda te mu je zabranjen javni rad na dvije godine. Njegov nasljednik Puigdemont izjavio je za medije da je i on spreman suočiti se s posljedicama odluke o provedbi referenduma.

Španjolska je vlada pak uvjerena kako će zaustaviti ovaj referendum i to pozivanjem na članak 155 Ustava koji  mogućuje suspendiranje regionalne autonomije koju Katalonija ima. Prošlog je tjedna Puigdemontu pisalo i Venecijansko povjerenstvo, savjetodavno tijelo Vijeća Europe za pitanja ustava, navodeći kako referendum treba provesti “u dogovoru sa španjolskim vlastima, poštivajući Ustav i važeće zakone”.

Kampanja za referendum već je započela, za nedjelju je tako najavljen skup podrške odcjepljenju na kojemu će sudjelovati i bivši Barcelonin trener, Pep Guardiola. Prema posljednjoj anketi od kraja ožujka, 48,5% Katalonaca se protivi odvajanju od Španjolske, dok je 44,3% za.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj