POLJSKI PREDSJEDNIK NAJAVIO REFERENDUM: Ne možete nas natjerati da prihvatimo muslimane iz Azije i Afrike!

Predsjednik Poljske Andžej Duda najavio je da će Poljska raspisati referendum da zapita Poljake da li žele da primaju muslimanske izbjeglice, ukoliko Evropska unija nastavi i dalje da pokušava da ih na to natjera.

Andžej Duda

– Problema izbjeglica i bezbjednosnih problema u vezi s njima sada nema zato što je stav vlade premijerke Beate Šidlo apsolutno nedvosmislen. Sadašnja poljska vlada govori jasno – ne pristajemo na sistem kvota, ne pristajemo na prinudnu relokaciju izbjeglica na teritoriju Poljske. I moj stav je isti – rekao je Duda na konferenciji za novinare u Varšavi.

Po riječima poljskog predsednika, problem bi se javio ako bi EU nastavila da vrši pritisak na Poljsku i druge zemlje koje odbijaju da primaju muslimanske izbjeglice, i tada bi bilo veoma važno da se Poljaci izjasne o tome na referendumu. – Ako to pitanje nastavi da se pokreće na međunarodnom planu, u prostoru EU, ako budu pokušaji da nas natjeraju, pritisci na poljske vlasti, onda je taj glas društva neobično bitan – rekao je poljski predsednik.

Referendum zajedno sa izborima

Duda je izjavio da bi referendum o tome da li da Poljska pristane da prima izbjeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike mogao da se raspiše 2019. godine, zajedno sa parlamentarnim izborima, kako bi nova poljska vlada nakon izbora imala jasnu odluku Poljaka šta sa izbjeglicama.

Da će pustiti Poljake da na referendumu odbiju da primaju izbjeglice ako EU nastavi da insistira na kvotama i eventualnim kaznama i sankcijama protiv država članica koje su primile manje od jedan odsto izbjeglica po nacionalnim kvotama u mehanizmu relokacije, ovih dana je kazao i zamjenik poljskog ministra spoljnih poslova, zadužen za evropska pitanja, Konrad Šimanjski.

Poljska konzervativna vlada stranke Pravo i pravda insistira da joj EU dopusti pravo da pomaže muslimanskim izbjeglicama isključivo u ratom zahvaćenim oblastima Sirije i Iraka i izbjegličkim centrima u susjednim zemljama i da šalje graničare i policajce na balkansku trasu da spriječi izbjeglice da uopšte dođu dalje u Evropu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj