SJEDINJENE DRŽAVE SE ‘O SEBI ZABAVILE’! Analitičari: Tamo gdje su SAD nekada bile glavna sila, sada ‘caruju’ Rusija i Kina

Američki predsjednik Donald Tramp će i nakon saslušanja bivšeg šefa FBI-ja Džejmsa Komija ostati u Bijeloj kući, SAD su u sve većoj političkoj konfuziji, a Rusi i Kinezi popunjavaju praznine koje Amerikanci ostavljaju iza sebe širom svijeta, komentarišu analitički portali.

Komijevo svjedočenje pred Senatom dodatno će narušiti Trampov ugled, ali nije opasno po američkog predsjednika. Saslušanje je donijelo nove saznanja o Trampovom arogantnom ponašanju, ali ne i dokaze da je kršio zakon, ističe “Dojče vele”.

Demokrate žele da sklone Trampa, ali nemaju pravih mogućnosti niti dovoljno dokaza za tvrdnje da je pobijedio zahvaljujući Rusima ili da zloupotrebljava predsjedničku funkciju.

I mnogi republikanci ne vole Trampa, ali ne žele da ga ruše. Analitički portali procjenjuju da se nastavlja troma i konfuzna politika u Vašingtonu, koji je paralizovan unutrašnjim problemima, što Rusi i Kinezi jako dobro koriste na globalnom planu. Tamo gdje su SAD nekada bile glavna sila, Rusija i Kina nastoje da “ispune vakuum”. Kina širi uticaj u Africi, a Rusija na Bliskom i Srednjem istoku.

Istovremeno, zvanični Vašington je zaokupljen svojim problemima i nema previše vremena za globalne izazove, a pogotovo regionalne krize.

 

(Global CIR/Agencije)
Objavljeno u:

Komentiraj