TURSKA PORUČILA IRAČKIM KURDIMA: Pravite ‘tešku grešku’ održavanjem referenduma o nezavisnosti

Turska, koja se protivi svakom obliku kurdske nezavisnoti, ocijenila je u petak da je referendum koji irački Kurdistan 25. septembra planira organizirati o tom pitanju “teška greška”.


 “Mislimo da je organiziranje referenduma o nezavisnosti (koji je najavilo čelništvo iračkih Kurda) teška greška”, ističe tursko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju. “Očuvanje teritorijalne cjelovitosti i političkog jedinstva Iraka jedan je od temelja turske politike prema Iraku”, dodaje ministarstvo.

Turska je u dobrim odnosima s čelnikom iračkih Kurda Masudom Barzanijem, ali se oštro protivi bilo kakvoj uspostavi kurdske države na dijelu svog teritorija i u susjednim zemljama. Tako je u avgustu 2016. počela veliku vojnu operaciju na sjeveru Sirije kako bi pod izgovorom borbe protiv DAIŠ-a, ustvari spriječila sirijske Kurde da ujedine osvojena područja u toj zemlji koju je zahvatio građanski rat.

Kurdi su najveći narod na svijetu bez države. Gotovo 40 miliona  pripadnika ovog naroda rasuto je u nekoliko država Bliskoga istoka. Najveći broj ih je u Turskoj, gdje se nalaze i najveći kurdski gradovi. Već nekoliko desetljeća naoružane gerilske skupine prkose zvaničnoj vladi u Ankari tražeći veća nacionalna prava i autonomiju.

Arapsko proljeće, čiji je ‘kopredsjednik’ bio turski lider Redžep Tayip Erdogan , dalo je nove šanse za nastanak nacionalne države svih Kurda. Moguća nezavisnost iračkog Kurdistana mogla bi biti mali plamićak nadolazećeg požara u kojem će svi dijelovi kurdske etničke zajednice zatražiti svoja prava, a to bi u Turskoj zasigurno izazvalo građanski rat, humanitarnu i izbjegličku krizu do danas neviđenu na Bliskom Istoku.

Podsjećamo, irački Kurdistan glavne prihode ostvaruje izvozom nafte, i to naftovodom koji vodi do turske luke Ceyhana.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj