UKRAJINSKI PARLAMENT ODLUČIO: Pristupanje NATO-u postaje prioritet spoljne politike

Parlament Ukrajine je danas izglasao propis po kojem pristupanje NATO-u postaje prioritet spoljne politike, što je odluka koja može da poveća tenzije između Kijeva i Moskve.

– Došao je trenutak da zakonodavnim putem jasno proglasimo želju Ukrajine da se pridruži NATO-u – rekao je predsjednik Parlamenta Anrij Parubij. Za je glasalo 276 poslanika, a protiv je bilo 25. Na to je u Rusiji portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da “Moskva na sve pokušaje širenja NATO-a tradicionalno gleda s nepovjerenjem i zabrinutošću”.

Peskov je rekao da je širenje NATO-a ugrožava bezbjednost Rusije i “ravnotežu snaga u euroazijskom regionu” i dodao da je Rusija skeptična prema odluci Ukrajine jer je to “zemlja u kojoj se nastavlja građanski rat”.

Odnosi Rusije i Ukrajine su maksimalno pogoršani pošto je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim na Crnom moru 2014. godine, poslije čega je izbio oružani sukob na istoku Ukrajine između proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga.

Crna Gora je ove nedjelje zvanično postala 29. zemlja članica NATO-a, na veliko nezadovoljstvo Rusije koja svako širenje NATO smatra agresijom.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj