VEĆINOM JE FINANSIRA KATAR! Slovenija: Janšin poslanik ljubljansku džamiju smatra ‘sigurnosnom prijetnjom’

Opozicioni poslanik Branko Grims iz Slovenačke demokratske stranke bivšeg premijera Janeza Janše, izjavio je da džamija koja se gradi u Ljubljani predstavlja potencijalni sigurnosni rizik, s obzirom da se finansira donacijama arapskih zemalja u kojima dominira radikalna struja islama.

Hina prenosi da je na te njegove riječi oštro reagovala islamska zajednica u Sloveniji ocijenivši da se radi o “fantazijama” uperenim protiv slovenačkih muslimana.

– Iako džamiju finansira više zemalja, glavni donator je Katar, a posrednik katarska medresa kojom dominira vehabijsko učenje islama. S obzirom na blokadu Katara i (njegov) zaoštren odnos sa zaljevskim zemljama to nosi bezbjednosne rizike i potencijalnu opasnost – rekao je Grims.

Predsjedavajući Odbora za kontrolu službi bezbjednosti slovenačkog parlamenta dodao je da “Blokada Katara zbog optužbi da podržava i finansira terorizam ima posljedice i na NATO, pa i na Sloveniju”.

Hina navodi da je Grims pripadnik desnog krila Janšine stranke koje je u vrijeme migracione krize 2015. govorilo da su migranti druge vjere prijetnja za Evropu i predlagalo da se na granici sa Hrvatskom postavi bodljikava žica, što je premijer Slovenije Miro Cerar i učinio.

Navodi se da je Grimsovim izjavama ogorčena islamska zajednica u Sloveniji, ocijenivši ga pokušajem blaćenja tamošnjih umjerenih muslimana, većinom porijeklom iz Srbije, Makedonije i BiH. “Izjave razumijemo kao pripremu planova za rušenje džamije i za linč muslimana u Sloveniji”, naveo je u saopštenju generalni sekretar Islamske zajednice Nevzet Porić.

Navodi se da bi prva džamija u Ljubljani za oko 50.000 slovenačkih muslimana trebalo da bude otvorena sljedeće godine.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj