ANGELA MERKEL NA JUŽNOJ GRANICI SAD-a: Da li posjeta njemačke kancelarke Argentini i Meksiku vodi stvaranju ‘anti-Trump saveza’

Postoje pitanja koja jednostavno ne prestaju kružiti u svijetu. Jedno od njih, koje je pratilo Angelu Merkel tokom njene posjete Latinskoj Americi glasi: hoće li ona tražiti potporu za ulogu globalnog lidera, sada kada Sjedinjene Države povlače ‘pokretni most’ koji ih je spajao sa ostatkom svijeta. Na to još uvijek nemamo jasan odgovor. Kancelarka je vješto svoju posjetu upakovala u redovne aktivnosti povodom održavanja samita G20 kako bi izbjegla glasine o formiranjue nekog anti-Trump saveza.

G7 sastanak na Siciliji prošlog mjeseca naglasio je da odnos šest protiv jedne svjetske sile, SAD-a, samo produbljuje podjele na Zapadu. Tokom G20 summita koji predvodi Merkelova, a koji se dešava u julu, saznat ćemo da li se tu radi o 19 država protiv jedne.

Međutim, koliko god to ona izbjegavala, postavlja se pitanje hoće li vakuum koji je stvoren zbog Trumpovog izolacionizma u Latinskoj Americi, ali i ostatku svijeta, dopustiti Angeli Merkel da izbjegne ulogu “vođe po defaultu”. Opet, kratki odgovor je ne. Njezin put u Argentinu i Meksiko nastavlja pružati dokaze o tome.

Angela Merkel na američkoj granici

U Meksiku, njezinu drugom i posljednjem zaustavljanju nakon Argentine, njemačka kancelarka sastaje se s predsjednikom Enriqueom Penom Nietom, koji vodi zemlju s najviše sporazuma o slobodnoj trgovini na svijetu. Pa ipak, 80 posto izvoza odlazi moćnom susjedu na sjeveru. Meksiko živi na tankoj ekonomskoj uzici koju je čvrsto drže SAD. Dodate li tome i prijetnju još uvijek iluzivnog graničnog zida i dobivate prilično dobru sliku dnevne boli koju Pena Nieto proživljava u pokušaju da zaustavi uspon lijevog populizma u Meksiku. Te političke tendencije prerastaju u potencijalnu političku silu koja bi mogla njegovu PRI stranku zbaciti s vlasti na izborima sljedeće godine. Populizam se u Meksiku hrani antiameričkim osjećajem, koji je naglo eskalirao od kada je Donald Trump došao na vlast.

Nema sumnje da će Meksiko poduzeti sve  da isšuni očekivanja njemačke kancelarke i da će sa zanimanjem slušati prijedloge koje Merkelova može ponuditi. Na njenom putovanju pridružilo joj se i snažno poslovno izaslanstvo koje potencijalno vrijedi milijarde svježih ulaganja. Predsjednik Pena Nieto također će željeti ubrzati ažuriranje sporazuma o slobodnoj trgovini EU-Meksiko što je prije moguće, budući da SAD nastavljaju s prislnim pokušajima izmjene sporazuma NAFTA-e, trgovinskog ugovora koji povezuje Meksiko, SAD i Kanadu.

Njemački poslovni čelnici trebaju se sastati s meksičkim glavnim pregovaračem pri NAFTA-i, Ildefonsoom Guajardom. Ima puno toga o čemu će razgovarati. Još je to jedan znak  onoga što mnogi poslovni lideri već vide kao činjenicu: da će drugi pokupiti propuštene poslovne šanse iz kojih se SAD povlače. Optimističan poticaj Trumpove politike prema Meksiku jest da ono što trenutno zvuči kao prijetnja smrću za meksičku proizvodnju mogla bi postati njezin nehotični katalizator u skorijoj budućnosti. Ipak, geografija se i dalje računa u globalnoj trgovini, tako da bi to moglo biti ambiciozno.

U svakom slučaju, makar simbolično, njemačka kancelarka se približila granicama SAD-a, što će možda i Bijeloj kući dati do znanja da mnogo ne manevrišu u njemačkom susjedstvu.

Katarska kriza se ne može riješiti bez učešća svih zaljevskih država, Irana i Turske

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak kako je zabrinuta zbog situacije u Kataru, dodajući kako sve zemlje zaljeva, uključujući i Iran i Tursku, trebaju surađivati ​​kako bi riješili regionalni spor.

Merkel, koja je zajedno s meksičkim predsjednikom Enriqueom Pena Nietom govorila u Mexico Cityju, rekla je da je nemoguće riješiti ovu vrlo uznemirujuću situaciju osim ako nisu uključeni svi regionalni akteri. Dodala je kako je od vitalne važnosti da države Vijeća za suradnju u Zaljevu surađuju u tom pogledu.

“Moramo vidjeti da političko rješavanje sukoba u Siriji, Libiji ili Iraku, nije moguće ako neki igrači  nisu uključeni u razgovor, a to se odnosi i na Katar, Tursku i Iran”, rekla je. Merkel je kazala kako želi održati ravnotežu moći u regiji, te da će borba protiv terorizma biti na dnevnom redu kada se čelnici G20 sastanu sljedećeg mjeseca u Hamburgu.

 

 

(Global CIR)

Objavljeno u:
  1. […] ANGELA MERKEL NA JUŽNOJ GRANICI SAD-a: Da li posjeta njemačke kancelarke Argentini i Meksiku vodi … […]

Komentiraj