IRAN UPOZORIO KURDISTAN: Ako bude referenduma, bit će problema

Iran se danas usprotivio najavljenom održavanju referenduma o nezavisnosti iračkog regiona Kurdistan, ističući da podržava teritorijalni integritet Iraka.

“Principijalni stav Irana je da podržava teritorijalni integritet Iraka”, izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Gasemi. Gasemi je istakao da je region Kurdistan “dio iračke republike” i da “jednostrane odluke donijete van nacionalnog i pravnog okvira, posebno iračkog ustava… samo mogu izazvati nove probleme”, prenio je AFP.

Predsjedništvo autonomnog iračkog regiona Kurdistan objavilo je pre dva dana da će u septembru tamo biti održan referendum o državnosti, uprkos protivljenju Bagdada. AFP navodi da irački Kurdi u najvećem broju podržavaju ideju nezavisne države, ali ocjenjuje da bi glas “za” u septembru predstavljao tek početak spornog projekta koji bi se suočio sa velikim spoljnim i unutrašnjim izazovima.

“Referendum će biti održan 25. septembra 2017. Tog dana će se narod regiona Kurdistana, kao i oni koji žive u područjima oko kojih postoji spor, izjasniti da li prihvata nezavisnost”, navodi se u saopštenju predsjedništva ovog regiona koji se sastoji od tri pokrajine.

Odluka je donijeta na sastanku kojem su prisustvovali kurdski lider Masud Barzani i predstavnici političkih stranaka iz regiona. AFP podsjeća da irački Kurdistan već ima autonomnu regionalnu vladu i sopstvene bezbjednosne službe.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj