JUNKER OTVORIO OČI EVROPI: Ameriku više ne zanimamo, trebamo braniti svoje interese

Predsjednik EK Žan-Klod Junker izjavio da SAD nisu više zainteresovane za garantovanje evropske sigurnosti zbog čega EU mora da čini više na tom polju. Kako je rekao Junker, EU treba da učini više na polju odbrane i sigurnosne saradnje.

“Naše poštovanje prema NATO-u ne može više da se koristi kao prikladan alibi za protivljenje većim evropskim naporima”, rekao je Junker na konferenciji u Pragu, prenosi Rojters. On je dodao da Evropa nema izbora nego da brani svoje interese na Bliskom istoku, kao i kada je riječ o klimatskim promjenama i trgovinskim sporazumima.

Tramp na nedavnom samitu NATO-a u Briselu nije spomenuo “Član 5” koji obavezuje članice da se će braniti druge u slučaju napada, ali je to uradio na konferenciji za novinare s rumunskim predsjednikom Klausom Johanisom. Na pitanje rumunskog novinara o NATO Tramp je rekao da je “apsolutno posvećen Članu 5”.

Potom je uslijedilo pitanje da li bi pokrenuo SAD da brani NATO u slučaju ruskog napada, ali nije odgovorio na taj dio pitanja, prenio je AP.

 

(Global CIR)

Komentiraj