NEBODERI DUBAIJA MOGLI BI OSTATI U MRAKU: Emirati ne mogu bez katarskog plina koji im služi za proizvodnju električne energije

Ujedinjeni Arapski Emirati ovise o uvoznom plinu koji im služi za proizvodnju polovice električne energije, a nedavni diplomatski rat sa susjednim Katarom ugrožava blistave nebodere u najvećem i najnaseljenijem gradu Dubaija, budući da može doći do smanjena isporuke.

Katar, prema izvještajima, pumpa oko 2 milijarde kubnih metara prirodnog plina dnevno kroz 364 kilometra (226 milja) dug podmorski cjevovod do UAE i Omana. Unatoč raskidu diplomatskih odnosa između Abu Dhabija i Dohe, Katar nastavlja slati prirodni plin i UAE-u i Omanu kroz cjevovod, a postoje naznake da će isporuke biti smanjene.

Abu Dhabi je u srijedu uveo zabranu pristajanja u svojim lukama za međunarodne tankere i brodove koji plove pod katarskim zastavama. Kasnije tokom dana, vlasti Emirata su olakšale ta ograničenja.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su diplomatske kontakte s Katarom u ponedjeljak ujutro, nakon što su ga službeno optužili za “sponzoriranje terorizma”. Kasnije su im se pridružili uprava jemenskog predsjednika Abda Rabbuha Mansura Hadija, Libija, Maldivi, Džibuti, Senegal i Komori. Jordan je također prekinuo diplomatske odnose.

 

 

(Global CIR)

Komentiraj