NIJE ISKLJUČENO DA PRENOĆE U BANCI: Članovi udruženja ‘Švicarac’ zauzeli Hypo-Addiko banku u Sarajevu, zatvorili se u poslovnici

Članovi Udruženja UKK Švicarac BiH danas su blokirali rad novootvorene Hypo-Addiko banke na Ferhadiji 1 – Sarajevo.

Gotovo 100 članova ovog udruženja okupilo se ispred banke, a oni su u Sarajevo došli iz svih gradova FBiH te su rekli da je ovo njihov zadnji vapaj za spas jer su godinama u dužničkom ropstvu. Ispred banke se nalazi 20-tak članova, a unutra je njih mnogo više, koji su blokirali šaltere s uplatama po pet feninga na račune članova udruženja.

Deložacije iz stanova

Ispred banke nalaze se dva zaštitara, a članovi UKK najavljuju da će banku blokirati sve dok im neko ne obeća da će njihovi problemi biti riješeni. Oni leže i sjede na podu banke, javlja “Avazov” reporter sa lica mjesta.

U banku je stigla i direktorica, no nije željela davati izjave za medije.

Na ovaj način žele skrenuti pozornost na postupajući odnos Hypo-Addiko banke kroz deložacije iz svojih stanova i kuća korisnika kredita nikad viđenoga CHF-a, kao i indolentan odnos entitetskih zakonodavaca naspram svojih građana, te nepoštivanje presuda (više od 1.100) od strane spomenute banke izrečenih na općinskim sudovima starim i više od četiri godine. Iste presude su po žalbi banke završile na višim sudovima, koji iste, iz njima poznatih razloga, ne rješavaju, objasnili su iz UKK Švicarac.

Kako su naveli od početka 2017. godine 30 porodica deložirano je iz svojih stanova, a zadnja među njima Gordana Todorović što je bio i okidač za ove proteste.

24 člana se ubila

Naglasili su da su se 24 člana ovog udruženja ubila zato što nisu mogli da otplate dug. Od nadležnih u BiH traže da riješe problem i da kredit vraćaju kao i ostali građani naše zemlje, a ne više od duplo.

Poručuju da će, ukoliko današnji apel ne urodi plodom, organizirati veće proteste jer su dovedeni u sitauciju da će njihove porodice morati prositi ako se nešto ne poduzme. Podršku im daju građani Sarajeva. koji su ocijenili da je ovakvo nešto van svake pameti.

Duraković: Nije isključeno da prenoće u banci

Kemal Duraković, predsjednik udruženja “Švicarac”. novinarima je rekao da ovi ljudi traže nekog od federalnih parlamentaraca ili bilo koga s kim mogu razgovarati.

Nije isključeno da i prenoće u banci. Dat ću sve od sebe da ih odgovorim od ovoga jer vjerujem u državne institucije i da odemo kući. Ako ništa, neka nadležni od Hrvatske prepišu kako su oni to uradili. Ipak, morate razumjeti i njih jer je ljudima došlo do guše – kazao je Duraković.

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj