OTVOREN KORIDOR KOD AL-TANFA: Uprkos napadima američke koalicije došlo do spajanja SAA i iračkih snaga na sirijsko-iračkoj granici

Sirijska arapsa armija i njeni saveznici probili su koridor do granice sa Irakom, svega nekoliko kilomeara od mjesta Al Tanf u kom su stacionirane snage Američke koalicije, prenijela su agencije.  Podsjećamo američke snage ove su sedmice čak dva puta gađale sirijske snage tvrdeći kako se osjećaju ugroženo njihovim približavanjem bazi u Al Tanfu.

Kako je prenio reporte ‘Al-Rai-a’ sa lica mjesta, sirijske snage su se već srele sa Jedinicama narodne mobilizacije, iračkom dobrovoljačkom organizacijom koja je pod direktnom kontrolom iračkih vlasti. Ovu informaaciju potvrdilo je i rusko Ministarstvo odbrane, na čijoj je najnovijoj mapi kontrole sirijskih teritorija prikazan i oslobođeni koridor.

Jedan od zapovjednika sirijskih pro-vladinih snaga rekao je, prenosi novinska agencija Reuters: “Prve jedinice vojske i saveznika stigle su do sirijsko-iračke granice sjeveroistočno od Al Tanfa”.

Ovaj napredak SAA i saveznika predstavlja ogroman udarac američkim interesima u Siriji. Ne samo što su se koalicione snage i njihove sluge iz tzv. “Slobodne sirijske armije” sada našli u obruču sirijskih snaga, već je zaustavljanje sirijsko-iračke direktne veze i saradnje jedan od neskrivenih imperativa Pentagona.

Bliskoistočni analitičari koji su već stigli da prokomentarišu ovu vijest, očekuju brz i ni najmanje suptilan odgovor američkih snaga na najnoviji razvoj situacije na jugu Sirije.

Sirijska vojska preuzela kontrolu nad plinskim poljem Shaer

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je kako sirijska vojska napreduje u okolici Palmire te kako su preuzeli kontrolu nad plinskim poljem Shaer koje se nalazilo pod okupacijom DAIŠ-evih terorista. Ovo je važan potez jer je riječ o plinskom polju koje je DAIŠ-u donosilo znatan profit od ilegalne prodaje.

Zapovjednik ruskih snaga u Siriji, general Sergej Surovikin, rekao je tijekom jučerašnjeg dana kako je sirijska vojska također preuzela kontrolu nad tri obližnja naselja kao i nad ukupno 66 brežuljaka u blizini Palmire. Navodi se kako se sirijska vojska trenutačno kreće prema naselju Arak, a nakon što zauzme i njega otvara se prostor za daljnju ofenzivu na As Sukhnah i Deir ez-Zor.

Ruski general:  Rat u Siriji je praktično završen

Građanski rat u Siriji praktično je zaustavljen, izjavio je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Sergej Rudskoj.

– Situacija se kardinalno poboljšala poslije potpisivanja memoranduma o stvaranju zona deeskalacije na teritoriji Sirije 4. maja 2017. godine u Astani. Praktično je zaustavljen građanski rat u Siriji. Pored toga, primjena memoranduma je omogućila da se pokrene obnavljanje ratom razorenih naselja koja nisu zauzele terorističke organizacije, rekao je Rudskoj.

On je naveo da se stanovništvo vraća u oslobođene gradove i naselja, aktivno se obnavljaju domaćinstva, objekti za energetsko snabdijevanje, saobraćajni čvorovi i putevi, pune se vodom sistemi za navodnjavanje poljoprivrednih imanja.

Rusija očekuje da koalicija na čelu sa SAD ne dozvoli napade na Oružane snage Sirije i da se konkretnije posveti borbi protiv terorista, rekao je Rudskoj.

– Za sada vidimo da dejstva koalicije samo smetaju vladinim snagama u pokušajima da unište DAIŠ. Očekujemo od partnera iz koalicije da preduzmu mjere kako bi spriječili ovakve slučajeve i da se konkretnije posvete borbi protiv terorističkih grupacija na teritoriji Sirije, rekao je Rudskoj.

– Deklarišući kao cilj borbu protiv međunarodnog terorizma, koalicija izvodi napade na sirijsku vojsku, pušta teroriste DAIŠ-a iz oblasti koje su pod opsadom, jačajući terorističke grupacije u oblastima Palmire i Deir Ez Zora, upozorio je Rudskoj.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj