NA SKUP U POLJSKOJ POZVALA GA KOLINDA: Trump objavio da u srpnju stiže na summit ‘Inicijative tri mora’

Trump će službeno posjetiti Poljsku u julu prije sudjelovanja na summitu G20 u Njemačkoj, objavila je Bijela kuća u petak, a za posjeta Poljskoj sudjelovat će na summitu Inicijative tri mora (Jadran-Baltik-Crno more), prenijele su agencije.

“Posjeta treba ponovno potvrditi potpunu podršku Sjedinjenih Država jednome od njegovih najbližih saveznika i brigu administracije da pokaže da je jačanje kolektivne obrane unutar NATO-a prioritet”, navodi se u priopćenju koje je prenijela agencija AFP.

Posjet američkog predsjednika potvrdilo je poljsko predsjedništvo i kazalo da će to biti 6. jula. Trump će s razgovarati s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom o “bilateralnim i regionalnim pitanjima”.

Podsjetimo, Andrzej Duda i hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović pozvali su Trumpa na summit inicijative još u veljači, a hrvatska predsjednica nedavno je razgovarala s američkim predsjednikom na summitu NATO-a u Bruxellesu.

Bijela kuća je navela da će Trump održati i “vodeći govor” i sudjelovati na summitu ‘Inicijative tri mora’ . Summitu G20 održat će se u Hamburgu 7. i 8. srpnja.

Očigledno je kako zemlje srednje Evrope žele prvo napraviti njihov summit kako bi poslale poruku Njemačkoj koja predsjedava summitom G20. U pitanju je višegradska skupina i susjedne zemlje, u kojima se uvijek osjećao veliki utjecaj Velike Britanije, koja sada napuštajući EU šalje signale i svojim satelitima da šire nervozu u Evropi i svijetu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj