THERESA MAY VISI O KONCU! Najbliži suradnici joj daju ostavke: ‘Neće izdržati duže od 6 mjeseci’

Britanska premijerka Theresa May, koja se našla u središtu političkog vrtloga, treba u subotu dovršiti sastavljanje manjinske konzervativne vlade koja je znatno oslabljena deset dana prije planiranog početka pregovora o Brexitu.

Britain's Prime Minister Theresa May leaves the Conservative Party's Headquarters after Britain's election in London, Britain June 9, 2017. REUTERS/Peter Nicholls

Predsjednici vlade i dalje se upućuju pozivi na ostavku, dva dana nakon parlamentarnih izbora na kojima je izgubila većinu. May je raspisala prijevremene izbore kako bi ojačala svoju vlast u Zastupničkom domu. No umjesto da ojačaju, torijevci su izgubili 12 mjesta i sada imaju 318 zastupnika, osam manje od 326 koliko je potrebno za većinu.

Taj bolan poraz koji je i osobni neuspjeh May, potaknuo je laburiste u oporbi, ali i nekolicinu konzervativnih zastupnika da od nje zatraže ostavku. Premijerka je, pozivajući se na potrebu “stabilnosti” zbog skorašnjih pregovora o Brexitu, otklonila tu mogućnost izjavivši u petak da će formirati novu vladu koja će “privesti kraju izlazak iz Europske unije”. May je ujedno potvrdila glavne članove svoje vlade: Philipa Hammonda na dužnosti ministra financija, Borisa Johnsona za ministra vanjskih poslova, Davida Davisa za Brexit, Amber Rudd za ministricu unutarnjih poslova i Michaela Fallona za ministra obrane.

Sastavljanje vlade treba dovršiti u subotu, kada će imenovati devet novih članova izvršne vlasti, napose državne tajnike koji će zamijeniti one poražene u četvrtak. Konzervativci istodobno počinju pregovore sa sjevernoirskim unionistima u DUP-u koji im očajnički trebaju. Ta ultrakonzervativna regionalna stranka koju vodi Arlene Foster i koja ima deset zastupničkih mjesta, omogućit će Theresi May da ima nužnu potporu kako bi kako-tako mogla vladati.

Novi parlament će prvi put zasjedati u utorak, prije službenog početka pregovora o Brexitu 19. lipnja. Podjele unutar Konzervativne stranke u kojoj su zagovornici tvrdog Brexita i eurofilna struja koja je zabrinuta zbog posljedica izlaska iz EU, mogle bi uskoro položaj May učiniti neizdrživim. Konzervativna zastupnica Heidi Allen ocijenila je da premijerka zasad ostaje na dužnosti zbog skorašnjeg početka pregovora, ali “ne vidim da bi to moglo potrajati više od šest mjeseci”.

Ovisnost o DUP-u donosi također svoj dio problema, pa tako i pitanje neutralnosti britanske vlade u Sjevernoj Irskoj. Premda neki analitičari misle da bi May mogla ublažiti ton nakon ovih izbora, premijerka zasad ne daje naznake promjene stajališta. U međuvremenu, u subotu su ostavke podnijeli njezini najbliži suradnici, Nick Timothy i Fiona Hill, koje su mnogi među konzervativcima proglasili glavnim krivcima za izborni fijasko.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Merkelova smiri i Britance !!!

    Reply

Komentiraj