MERKELOVA RAZBIJA TRUMPOVU KOALICIJU, LIDER AFRIKE DOLAZI U BERLIN! Očekuju ga milijarde investicija, ali Al-Sisi ima jedan uslov – jasnu osudu ekstremističkog ‘Muslimanskog bratstva’

Predsjednik Egipta Abdel-Fattah El-Sisi će u ponedjeljak nazočiti summitu u Berlinu čija je tema suradnja između G20 i afričkih zemalja, izvijestila je državna novinska agencija MENA. Tamo će u pratnji nekoliko ministara potpisati vrijedne investicijske ugovore sa Njemačkom, uz uvjet da se najmoćnija evropska sila precizno izjasni o terorističkoj prijetnji ‘Muslimanskog bratstva’

Dvodnevna konferencija, pod nazivom “Ulaganje u zajedničku budućnost” bit će usmjerena na stvaranje budućih prilika za afričku mladost u svjetlu rastuće populacije na kontinentu. Brojni će ministri pratiti predsjednika El-Sisija, uključujući ministricu za međunarodnu suradnju i investicije Sahar Nasr.

U priopćenju za medijeu petak, Nasr je kazala kako očekuje potpisivanje ugovora sa Njemačkom o poticajima za egipatski sektor obnovljivih izvora energije. Nasr je također rekla da je planiran sastanak s njemačkim investitorima i da će se ministar prometa usredotočiti na investicije vezane uz razvoj sistema željeznica u Egiptu. Konferencija afričkih zemalja će se održati prije samita G20,  koji je planiran za 7. juli.

Njemački Siemens podigao proizvodnju električne energije u Egiptu za 50%

Kairo i Berlin trebali bi potpisati nove financijske sporazume vrijedne 207 miliona eura, priopćila je u subotu ministrica za investicije i međunarodnu suradnju Sahar Nasr. U izjavi za medije koju je objavila internetska stranica Al-Ahram, Nasr je kazala kako će potpisivanje sporazuma biti upriličeno tokom zajedničkog investicijskog foruma u Berlinu, čiji je cilj jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja. Sporazumi će uključivati ​​projekte vezane uz obnovljive izvore energije, poljoprivredu i poduzetništvo. Forumu će prisustvovati niz egipatskih i njemačkih investitora.

Izjave egipatskog ministrice dolaze dan nakon što se sastala s njemačkim konglomeratom Siemensom kako bi razmotrili ulaganja u razvoj egipatskog sistema željeznica. Trenutna Njemačka ulaganja u Egipat procjenjuju se na 1,5 milijardi eura i generiraju oko 22.000 radnih mjesta, navodi se u priopćenju njemačkog izaslanika u Egiptu.

U februaru su predsjednik Egipta Abdel-Fattah El-Sisi i njemačka kancelarka Angela Merkel otvorili prvu fazu Siemensovog megaprojekta za izgradnju tri nove elektrane u Egiptu.

Prva faza projekta za jačanje kapaciteta zemlje dovršena je u januaru, s 4,8 gigawata snage priključenih na nacionalnu mrežu, stoji na Siemensovom sajtu. U 2015. godini Siemens je potpisao ugovor s egipatskom vladom za izgradnju tri elektrana s kombiniranim ciklusom i 12 vjetroelektrana u kapacitetu od 16,4 gigawata. Cilj projekta je povećati kapacitet proizvodnje električne energije Egipta za oko 50 posto do juna 2018. godine.Minister Sahar Nasr

Sisi ima jedan uslov

Naravno, zbližavanje Njemačke i Egipta treba gledati kroz prizmu aktuelnih i netom završenih procesa u samom regionu Bliskog Istoka. Nakon evidentnog povlačenja SAD-a i Velike Britanije koji grcaju u vlastitim problemima i stradaju pod naletom političkog izolacionizma, otvorena Njemačka politika i snažna privreda usisavaju nekadašnje američko-engleske saveznike.

U novom preslagivanju pozicija na Bliskom Istoku, pored Rusije, kao važan faktor nametnula se očigledno Evropska unija, odnosno Njemačka. 

Također, cilj Njemačke jeste promovisati egipatskog predsjednika Al-Sisija kao lidera Afrike, kontinenta koji još uvijek važi za bazu prirodnih resursa, ali i pridobiti ga u sve izglednijem globalnom obračunu sa terorizmom. U tome se i krije ključ ovog čvrstog partnerstva između Egipta i Njemačke.

Naime, prema pisanju pojedinih egipatskih medija, kao jedan od glavnih uslova egipatskog predsjednika da bi se realizirali njemački projekti u Egiptu jeste da Njemačka zauzme oštar stav prema Muslimanskom bratstvu i po mogućnosti proglasi ga terorističkom organizacijom. Također, Njemačka će najvjerovatnije tražiti podršku Egipta za procese koji će voditi stvaranju nezavisnog Kurdistana.

Sa druge strane, kao protuteža ovoj saradnji Njemačke i Afrike, Trump dolazi na jedan samit koji se održava prije samita G20, ali ovaj put u Poljskoj tik uz njemačku granicu. Naime, na samit Inicijative ‘Tri mora’ američkog je predsjednika između ostalih pozvala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

NA SKUP U POLJSKOJ POZVALA GA KOLINDA: Trump objavio da u srpnju stiže na summit ‘Inicijative tri mora’

Da Merkelova ne sjedi skrštenih ruku, pokazuje njena jučerašnja posjeta Meksiku gdje je demonstrirala njemačku ekonomsku moć, ali i jasno poručila kako se zidovima ne može riješiti problem migracija.

ANGELA MERKEL NA JUŽNOJ GRANICI SAD-a: Da li posjeta njemačke kancelarke Argentini i Meksiku vodi stvaranju ‘anti-Trump saveza’

 

(Global CIR/Al-Ahram)

Objavljeno u:

Komentiraj