SAUDIJSKI MEDIJI POČELI HVALITI KURDE U SIRIJI! Prvi intervju sa potpredsjednicom Sirijskog demokratskog vijeća: ‘Saudijska Arabija je faktor stabilnosti, a Katar je podijelio opoziciju i izazvao širenje ekstremizma’

Al-Riyadh novine iz Saudijske Arabije razgovarale su sa potpredsjednicom Sirijskog demokratskog vijeća (političko krilo sirijskih demokratskih snaga pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država), Ilham Ehmed. Ovo se može smatrati prvim intervjuom dužnosnika SDF-a saudijskim medijima.

Ilham Ehmed je pohvalila  ulogu Saudijske Arabije u ‘promicanju stabilnosti u Siriji’:

Saudijska Arabija je bratska zemlja Sirije i važna je svim muslimanima. SDF je spreman surađivati ​​sa zemljama koje žele okončati sukob u Siriji i uspostaviti stabilnost izgradnjom demokratske Sirije daleko od svih sektaških i nacionalnih projekata“.

Na pitanje o ulozi Katara u sirijskom ratu, rekla je:

Mnoge regionalne zemlje uključene u sirijsko pitanje mogle su odigrati pozitivnu ulogu u rješavanju krize, uključujući Katar, no njihova podrška ‘nekim skupinama na štetu drugih skupina’ dovela je do podjele opozicije, a to je otvorilo vrata širenju ekstremizma i terorizma diljem Sirije.

Dakle, predstavnica SDF-a de facto je podržala tekuću saudijsku političku i medijsku kampanju protiv Katara. Komentirajući ulogu Irana, Ilham Ehmed je kazala:

Nema mjesta za sektaške i nacionalne projekte u Siriji. Svaki sukob koji ide u tom smjeru imat će vrlo negativne posljedice za sirijsko društvo, a sirijski režim mora također shvatiti činjenicu da je vraćanje unatrag u 2011. godinu nemoguće. ”

Saudijska Arabija jedan je od glavnih pristaša tzv. Sirijske opozicije, Slobodne sirijske armije (FSA), Hayat Tahrir al-Shama (nekadašnje Jabhat al-Nusre, sirijske grane al-Qaede) i mnogih drugih terorističkih skupina u Siriji.

Do 2017. godine Saudijska Arabija blisko surađuje s Katarom kako bi podržala te skupine u Siriji. Vjeruje se da bi Saudijska Arabija mogla pristupiti SDF-u nakon što su se sirijska oporba i FSA pokazale beskorisnima. Nadalje, Saudijska Arabija je jedan od ključnih saveznika Washingtona i slijedi američki plan u regiji Bliskog istoka, javlja southfront.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj