TRUMP RASPIRUJE VATRU NA KOJOJ SE PUTIN GRIJE: ‘Rusija je ponovo postala jedna od odlučujućih snaga na Bliskom istoku’

Američki predsjednik Donald Tramp raspiruje opasnu vatru na Bliskom istoku, dok ruski lider Vladimir Putin ne propušta priliku da se ugrije na njoj. Putin pretvara Rusiju u jednu od odlučujućih sila u regionu, piše njemački “Handelsblatt“, a prenosi “Sputnjik“.

“Politika nove administracije Bijele kuće na Bliskom istoku fizički jača pozicije Rusije. Ruski predsjednik postaje glavni pobjednik u globalnoj geopolitičkoj borbi“, navodi autor članka Matijas Brugman.  “Handelsblatt“ navodi da se situacija tokom Trampove vladavine veoma razlikuje od vremena Baraka Obame. Vašington se sada posvađao i sa Evropom i sa arapskim svijetom. U isto vrijeme je Vladimir Putin, nastavlja izdanje, “preuzeo taktiku Merkelove“ – ja nastavljam, a ostali nek se sami snađu.

Podijelio Arape

Zajedno sa nizom aktivnih samostalnih koraka, to je dovelo Rusiju do vodeće pozicije u globalnoj hijerarhiji, piše autor članka, upozoravajući da će značaj ruske države u međunarodnoj areni nastaviti da raste, između ostalog zahvaljujući Trampu.

Svojom politikom Tramp je faktički podijelio Arape, koje je zapravo htio da ujedini protiv Irana – i na kraju su se države Persijskog zaliva urotile protiv Katara, optuživši ga za podršku Iranu i za finansiranje terorista“, piše izdanje, navodeći da novi američki predsjednik podržava one koji se oslanjaju na vojsku, a ne na diplomatiju.

Autor navodi da aktuelni konflikt u Persijskom zalivu ne okreće ka Rusiji samo Katar, koji je, kako podsjeća autor, već sebi osigurao paket akcija “Rosnjefta“. Ruski energetski koncerni su se učvrstili u Libiji. Turska, članica NATO-a, okrenula se od Evrope i smatra Moskvu partnerom. Prijateljske veze sa Rusijom želi da sačuva i Iran – on u Siriji podržava vladine snage.  “Rusija je ponovo postala jedna od odlučujućih snaga na Bliskom istoku“, navodi se u članku.

Došao, vidio, pobijedio

Autor članka posebno ukazuje na poziciju Katara, koji je takođe stao na stranu Moskve. U članku se navodi i da bi Peking, nakon što su Sjedinjene Države izašle iz Pariskog sporazuma o klimi, mogao da promijeni svoj stav.

Pri svemu tome, SAD ne mogu sebi da dozvole da se okrenu od Rusije kada su im potrebni partneri u borbi protiv međunarodnog terorizma, navodi se u članku. “Danas se o Putinu može govoriti parafraziranjem rimske poslovice – došao, vidio i pobijedio“, zaključuje “Handelsblatt”.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj