VELIKO NAPREDOVANJE SAA, DOK RUSIJA I SAD ‘TIHO RAZGOVARAJU’: SAA kontroliše više od 20 odsto strateške pustinje, Washington pohvalio ulogu Moskve

Snage SAA sada kontrolišu više od 20 odsto strateške sirijske pustinje, pošto su stigli do iračke granice prvi put od 2015. godine, saopštila je danas vojska. Pustinja Badija proteže se na površini od 90.000 kvadratnih kilometara od centra Sirije ka istoku i jugoistoku u pravcu granica sa Irakom i Jordanom.

Rezultat slika za syrian arab army at tanf

Od 2015. gotovo cijela površina pustinje Badija bila je u rukama DAIŠ-a, ali posljednjih mjeseci polovina je prešla u ruke vlasti i pobunjenika koje podržavaju SAD. Sirijska vojska juče je stigla do granice s Irakom, prvi put u posljednje dvije godine. “U saradnji s našim saveznicima, naše jedinice preuzele su kontrolu nad brojnim lokacijama i strateškim položajima u Badiji, što je zona od oko 20.000 kvadratnih kilometara”, saopštila je danas generalna komanda sirijske vojske.

U saopštenju se navodi da to napredovanje predstavlja “strateški preokret” u borbi protiv terorizma i odskočnu dasku za proširenje vojnih operacija u Badiji i duž granica s Irakom.

Zvanična sirijska novinska agencija Sana juče je javila da su vojne jedinice zauzele položaje severoistočno od garnizona Al Tanaf, koji trenutno koristi koalicija koja se bori protiv DAIŠ-a predvođena SAD-om za obuku sirijskih boraca u borbama protiv ekstremista. Koalicija je uspostavila takozvanu zonu deeskalacije od 55 kilometara oko baze Al Tanaf u koju ruske i sirijske snage nemaju prava da uđu.

Posljednjih dana u toj oblasti bilo je više okršaja između sirijskih snaga i snaga koje podržava međunarodna koalicija. Koalicija je tako u četvrtak objavila da je srušila dron koji vjerovatno pripada snagama povezanim za Damaskom i upozorila na eskalaciju. To je treći put u mjesec dana da je koalicija pogodila ciljeve sirijske vlade u toj zoni.

Ponovo upozoravamo na opasnost od ponovljenih napada takozvane međunarodne koalicije i pokušaja da se zaustavi napredovanje sirijske vojske i njenih saveznika“, navodi se u saopštenju SAA.

SAD: Situacija oko Al Tanfa se stišala zahvaljujući ruskim naporima

Iz Pentagona su sinoć poručili kako je Rusija “puno pomogla” oko smirivanja situacije kod Al Tanfa na jugu Sirije – komentar dolazi dan nakon što su američke snage ponovno izvele napad na sirijske snage, a taj potez Rusija je kritizirala ističući kako američka koalicija time potkopava borbu protiv DAIŠ-a.

Glasnogovornik Pentagona, Jeff Davis, rekao je kako se situacija oko Al Tanfa zadnjih dana smirila te kako je to uvelike zasluga ruskih napora da američku zabrinutost prenese sirijskim pro-vladinim snagama na ovom području. Nadalje, Davis ističe kako je po ovom pitanju došlo do većeg broja direktnih razgovora između američke i ruske vojske, uključujući i između visokih vojnih dužnosnika.

U drugim vijestima, neimenovani Zapadni diplomati rekli su u razgovoru za Reuters kako Rusija i SAD trenutačno “tiho razgovaraju” o uspostavi de-eskalacijske zone na prostoru jugozapadne Sirije, na prostoru u blizini jordanske granice i granice s Golanskom visoravni koja se nalazi pod okupacijom Izraela.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj