HARADINAJ PROGLASIO POBJEDU! Ovo su preliminarni rezultati parlamentarnih izbora na Kosovu

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj proglasio je pobjedu na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima, objavila je prištinska televizija “Klan Kosova” pozivajući se na izlazne ankete Haradinaj je, na konferenciji za medije po zatvaranju birališta, rekao da je koalicija “Pan” ubjedljivo pobijedila.

Izbori na Kosovu: Ramuš Haradinaj proglasio pobjedu

Jasna odluka obavezuje vladu Kosova”, poručio je on zahvalivši se koalicionim partnerima i pozvao druge stranke da se pridruže radu na dobrobit “zemlje”.

Centralna izborna komisija je saopštila da je prema preliminarnim rezultatima nedeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu na osnovu 60 odsto prebrojanih biračkih listića, najviše glasova, 35,90 odsto dobila koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse novo Kosovo i Inicijative za Kosovo zajedno sa još deset drugih stranaka, okupljena oko Ramuša Haradinaja.

Na drugom mestu je koalicija koju čine Demokratski savez Kosova, Alijansa novo Kosovo i Incijativa Alternativa sa 24,80 odsto osvojenih glasova. Na trećem mestu je pokret Samoopredjeljenje sa osvojenih 23,52 odsto glasova.

Na izbore je izašlo 41,45 odsto građana Kosova sa pravom glasa, a pravo glasa na ovim izborima je imao 1.872,951 građanin Kosova. Od tih birača, više od 155 hiljada po prvi put je moglo da glasa. Glasanje je obavljeno na 889 birališta, sa 2.490 biračkih mesta, a cjeli izborni proces je nadgledalo oko 30 hiljada domaćih i međunarodnih posmatrača.

Kosovski predsjednik Hašim Tači oglasio se večeras povodom prijevremenih parlamentarnih izbora koji su danas održani i izrazio očekivanje da će što prije biti formirana proevropska vlada. On je putem Tvitera poručio da “očekuje od pobjednika današnjih izbora da formiraju što prije proevropsku vladu, koja bi se odmah posvetila prioritetima”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj