NEUGODAN RAZVOD BRAKA: EU prijeti da će odgoditi pregovore o Brexitu za cijelu godinu

Početak pregovora o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi biti odgođen za cijelu godinu, piše „Guardian“, pozivajući se na pouzdane izvore iz Brisela.

Britanskoj premijerki Terezi Mej je poručeno iz Brisela da, ako i dalje bude insistirala na tome da se uporedo sa pregovorima o Brexitu vode pregovori o budućim trgovinskim odnosima, će to značiti da glavni pregovarač Mičel Barnier mora dobiti novi mandat.

A, to bi, tvrdi „Guardian“, onemogućilo efektivne pregovore za cijelu godinu. – Ako oni odbijaju pregovore u fazama onda nama treba još godina da napravimo nove smjernice za Barniera – rekao je visoki evropski diplomat, ističući da EU ne razumije stavove Londona.

Lideri 27 država su se dogovorili o načelima pregovora o ‘razvodu’ sa Velikom Britanijom i nemaju namjeru ponovo ta pitanja razmatrati. Početak formalnih pregovora o Brexitu je zakazan za 19. juni, na isti dan kada se očekuje govor britanske kraljice, do kada će se znati da li je May osigurala većinsku podršku za svoj program.  

Britanski Odjel za izlazak iz EU (DExEU) je poslao dopis Evropskoj komisiji kojim potvrđuje da su oni spremni i da preliminarni razgovori trebaju početi ove sedmice kako je planirano. Međutim, u Briselu su skeptični u pogledu sposobnosti manjinske vlade Tereze Mej da donosi efektivne odluke. Prijetnja odgodom početka samo pokazuje u kojoj mjeri je Brisel frustriran događanjima u Velikoj Britaniji.

 

(Global CIR/Agencije)
Objavljeno u:

Komentiraj