SAUDIJSKA AL-AREBIYA: Katar, Iran i Rusija pomažu talibane u Afganistanu u borbi protiv SAD-a

Tokom posljednjih sedmica pojavili su se mnogi izvještaji koji optužuju Iran da potiče angažman talibana u sjevernim i istočnim područjima Afganistana. Povijesno gledano, talibani su se ideološki profilisali kao zakleti neprijatelji Irana, međutim okolnosti su posljednjih godina od njih napravile saveznike, piše saudijski portal Al-Arebiya.

Ove godine, kada se većina međunarodnih koalicijskih snaga počela povlačiti iz Afganistana, Iran je počeo formalizirati svoj odnos s talibanima dopuštajući da otvore inozemni ured u Mashhadu, dajući poticaj međunarodnoj prisutnosti zabranjene organizacije, navodi se u izvješću komentatora Instituta za Bliski Istok Joshuae Levkowitza. Također, DAIŠ je ojačao u pokrajini Nangarhar nakon što je nekoliko regionalnih skupina, uključujući Al Tawhid brigade i Ansar Al-Khilafat Wal-Jihad, obećalo formalnu odanost DAIŠ-u. Ti su događaji također doprinijeli bližim odnosima Irana i talibana.

Prošlog decembra, Glas Amerike (VOA) izvijestio je da je afganistanski parlament otvori istragu o vojnim vezama između talibanskih pobunjenika, Irana i Rusije. Iran je optužen da je pružao utočište talibanskim borcima iz Afganistana u prekograničnim područjima.

Talibanske obitelji u Iranu

“Obitelji brojnih visokih talibanskih čelnika borave u Iranu”, kaže Asif Nang, guverner zapadne pokrajine Farah u izjavi za Radio Liberty. “Žive u gradovima kao što su Yazd, Kerman i Mashhad, i vraćaju se u Afganistan zbog subverzivnih aktivnosti”.

Guverner je rekao da su tijela talibanskih boraca ubijenih u nedavnim sukobima u provincijskom glavnom gradu prenesena do njihovih porodica u Iranu. Nang je izjavio afganistanskim medijima kako je u pokrajini prisutno više od 5.000 talibanskih militanata.

Mještani kažu kako često vide talibane koji prelaze granicu sa Iranom.

“U posljednje vrijeme vidim mnogo novih lica koja dolaze iz Afganistana”, izjavio je za Jamajuddin, afganistanski izbjeglica u gradu Taybad koji se nalazi u pograničnom području. “Teško da ih možete vidjeti na javnim mjestima i drže se podalje od drugih Afganistanaca. Neki Afganistani kažu da su to talibani.”

Afganistanski zastupnici kažu da Teheran također opskrbljuje sofisticiranim oružjem Talibane.

“Iran ne samo da je ugostio talibanske obitelji, nego je opskrbljivao skupinu oružjem koje bi moglo ciljati i oštetiti tenkove i avione”, izjavio je član parlamenta Jumadin Gayanwal iz pokrajine jugoistočne Paktike.

Wall Street Journal izvijestio je u julu 2015. da je Iran poslao novac i oružje Talibanima. U junu 2016. Al Arabiya je izvijestila da je talibanski vođa Akhtar Mansour poginuo u napadu na vojnike SAD-a, nakon što se vratio u Afganistan iz Irana gdje je boravio.

Početkom februara, vrhovni zapovjednik SAD-a u Afganistanu rekao je kako Rusija i Iran podržavaju Talibane kako bi potkopali misiju Sjedinjenih Država i NATO-a koja donosi stabilnost Afganistanu. Vojni general John Nicholson izjavio je u američkom Senatu da Iran talibanima u zapadnom Afganistanu pruža vojnu i logističku podršku.

Veze s Katarom

Prema izvještajima, talibani iz njihovog političkog ureda u Kataru, na čelu s Mohammadom Tayyabom Aghom, otputovali su u Iran u proljeće 2015. godine kako bi razgovarali o afganistanskim i regionalnim pitanjima. Talibani imaju legalan politički ured u Dohi, koji im služi za sastanke s afganistanskim i stranim sugovornicima, a kontroverzni objekt formalno je otvoren 2013. godine.

Talibani su imali tri opcije za otvaranje svoga centra, ali prema izvješćima, Mulla Omar je osobno volio Qatar kao državu za koju je tvrdio da je ‘neutralna’. Neki eksperti povezuju obnovljene veze između Katara i Irana, usred  diplomatske krize između zaljevskih država, s borbom u Afganistanu, gdje se američke trupe sada suočavaju s još jednim neprijateljima, pored DAIŠ-a i talibana.

 

 

(Global CIR)

 

Objavljeno u:

Komentiraj