17 GODINA NEVIN LEŽAO U ZATVORU: Zatvorenik oslobođen nakon što je pronađen njegov dvojnik

Američki zatvorenik, koji je proveo 17 godina u zatvoru zbog pljačke koju nije počinio, osjetio je ogromno olakšanje kada su istraživači našli njegovog dvojnika.

Richard Anthony Jones iz Kanzasa je pušten iz zatvora nakon što su svjedoci rekli da ne mogu napraviti razliku između ove dvojice muškaraca. Sudija je presudio kako nema dokaza da ga zadrži u zatvoru. Jones je rekao da je pronalaženje slike drugog muškarca – koji, osim što izgleda isto kao on, dijeli i njegovo ime – identičan pronalasku “igle u plastu sijena “.

Ja ne vjerujem u sreću, mislim da sam blagoslovljen“, rekao je Jones za Kansas City Star.

Do sada nijedan kriminalni slučaj nije podnesen protiv njegovog dvojnika – poznatog kao Ricky – koji je dao iskaz na ponovnom suđenju gospodinu Jonesu za pljačku i negirao da je počinio zločina. Iako Ricky  nije rekao da je odgovoran, sudija je utvrdio da na osnovu novih dokaza, nijedan razuman porotnik ne bi osudio Jonesa.


Jones( na slici desno) je rekao da je pronalaženje slike drugog muškarca identičan pronalasku “igle u plastu sijena “

Jones je rekao da je počeo da sumnja da će ikada biti pušten iz zatvora nakon ponovljenih nastojanja da se žali protiv njegove 19-godišnje osude za pljačku iz 1999. godine. “Sve moje žalbe su bile odbijene. To je bila gruba vožnja“, rekao je on.

Ali 2015. godine, rekao je istraživačima iz Midwest Innocence Project – grupi koja pomaže onima koji su pogrešno osuđeni – o čovjeku koji se zove Ricky za kojeg je čuo. Ostali zatvorenici su rekli Jonesu da izgleda identično kao Ricky. “Kada sam vidio sliku svog dvojnika , za mene je sve dobilo smisao “, rekao je on.

Jones je osuđen na osnovu izjava očevidaca. Nije bilo fizičkog dokaza, DNK ili otiska prsta koji bi ga povezao sa zločinom.

Richard Anthony Jones slavi sa svojom porodicom, nakon što je pušten iz zatvora

Istraživači su otkrili da ne samo da je drugi muškarac ima neobjašnjivu sličnost Jonesu, nego je živio u blizini mjesta zločina u Kanzasu, dok je Jones živio preko državne granice u Kanzasu, u  Missouriju. Advokati Jonesa su, također, rekli da je bio sa svojom djevojkom i njenom porodicom u vrijeme pljačke u parku . Oni su tvrdili da su procedure policije oko utvrđivanja identiteta prije 17 godina bile duboko pogrešne.

Advokat koji radi na njegovom slučaju, je rekao je tim “oboren s nogu time koliko” Jones i njegov dvojnik izgledaju slično. Jones je rekao za Kansas City Star da se sada prilagođava životu izvan zatvora i da je srećan što je opet zajedno sa svojom djecom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj