ARAPSKA KOALICIJA TRAŽI GAŠENJE AL JAZEERE: Iz Katara poručuju da to ne dolazi u obzir

Ministar vanjskih poslova Katara izjavio je da neće biti nikakve rasprave o medijskoj mreži Al Jazeera u pregovorima sa državama koje su nametnule sankcije Kataru.

Rezultat slika za al jazeera to close

Izvještaji navode da države koje stoje iza sankcija Kataru – Saudijska Arabija i saveznici, među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat, zahtijevaju zatvaranje Al Jazeere, medijske mreže koja se našla na meti zbog pristrasnog izvještavanja o Bliskom istoku.

Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je na konferenciji za medije u Parizu kako ne zna zašto je blok predvođen Saudijskom Arabijom blokirao Katar. “Ne radi se o Iranu ili Al Jazeeri”, kazao je on. “Nemamo pojma koji su pravi razlozi… Katar je spreman da sjedne i razgovara o bilo čemu što je vezano za sigurnost Zaljeva”.

Dodao je kako njegova država neće prihvatiti “diktat stranaca”.

Doha odbacuje raspravu o bilo čemu vezanom za Al Jazeeru, budući da to smatra unutrašnjim pitanjem”, rekao je katarski šef diplomatije, a prenosi Katarska novinska agencija. “Odluke vezane za katarska unutrašnja pitanja dio su suvereniteta te zemlje i niko se ne može miješati u to”, dodao je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj