MERCEDES KREIRAO AUTOBUS BUDUĆNOSTI: Vozač ‘nije predviđen’ – 10 kamera, četiri radara i dvije stereo kamere autobusu omogućavaju da okolinu ‘vidi’ u tri dimenzije.

Prošle je godine polu-samostalni Mercedesov autobus provozao oko 20 kilometara od zračne luke Schipol u Amsterdamu do Harlema, obližnjeg gradića. To putovanje je bilo poprilično impresivno – budući da za volanom nije bilo vozača, a na putu je bilo semafora, zebri, stanica, tunela…

Mercedesov autobus budućnosti

Tvrtka se kladi u to da će autobusi koji se sami voze postati nužnost u budućnosti, pa će tako narasti potražnja i za njegovim Future busom. Ime je nemaštovito no zato su prilikom kreiranja autobusa budućnosti u Mercedesu upotrijebili vrlo mnogo mašte. Autobus je prepun modernih tehnologija, poput raznih bežičnih veza, radara, kamera, a Mercedes ga opisuje kao veliki korak prema autonomnom gradskom autobusu koji ne bi imao vozača.

Mercedesov autobus budućnosti | Author: Mercedes Benz

Future Bus je zasnovan na aktualnom 12 metara dugačkom modelu Citaro kojeg pokreće 299 konja snažan šesterocilindrični motor i to je jedino konvencionalno što je ostalo na njemu. Upotrebom tehnološke platforme koju u Mercedesu zovu CityPilot, autobus je pretvoren u vozilo koje je sposobno samostalno voziti. Sustav se sastoji od 10 kamera, četiri radara i dvije stereo kamere koje autobusu omogućavaju da okolinu vidi u tri dimenzije.
Mercedesov autobus budućnosti | Author: Mercedes Benz

Zbog svega toga bus automatski manevrira milimetarski precizno oko rubnih kamena, prepoznaje stanice i zaustavlja se na njima, sam otvara i zatvara vrata za putnike, čita sve prometne znakove i semafore.

Mercedesov autobus budućnosti | Author: Mercedes Benz

I sve to radi komfornije i od ljudskog vozača, a da pritom i štedi gorivo. Putnici prilikom vožnje mogu uživati u bežičnoj mreži, bežičnim punjačima za mobitele i mnogo multimedijalne zabave sa zaslona smještenih u autobusu.

Mercedesov autobus budućnosti | Author: Mercedes Benz

 

(Global CIR/Express)

Komentiraj