NAPREDAK SAA U RAKI I HOMSU, OFANZIVA NA DAARU: U blizini američke baze, na iračko-sirijskoj granici, operira Qasem Soleimani

SAA niže uspjehe na većini frontova u Siriji. Tigrove snage Sirijske arapske armije (SAA) nastavile su operacije na sjeveru zemlje, napadajući terorističke položaje duž linije Halep-Raka.

Oslobođeno 15 sela u Raki

Udarajući sa sjeverne starane, sirijske trupe su, nakon žestokih borbi protiv terorista na nekoliko položaja u ovom regionu, oslobodile više od 15 sela u pokrajini Raka, prenijeli su sirijski mediji. Teritorija na kojoj se sada nalaze Tigrove snage unutar pokrajine, oslobođena je nakon više od četiri godine, koliko je prošlo od povlačenja vojske iz tih krajeva.

Iako stručnjaci očekuju da će Tigrove snage nastaviti da se kreću prema jugu, kako bi obezbjedila put Kanasir i autoput Hama-Raka, još uvijek nije poznato da li će jedinice Sirijske armije krenuti i prema istoku i pokrajinskoj prijestonici Raki, u kojoj traju borbe kurdsko-američke koalicije sa teroristima DAIŠ-a.

Ipak, ozbiljnost stvarnih sukoba između pomenute koalicije i terorista ruska i sirijska strana su više puta dovodili u pitanje, pošto su brojni konvoji DAIŠ-a primjećeni kako neometano napuštaju ratnu zonu.

Nastavlja se napredak sirijske vojske u Homsu

Ponedjeljak se pokazao prilično uspješnim za Sirijsku arapsku vojsku i njene saveznike u pokrajini Homs, s obzirom na ostvareni napredak u istočnoj Palmiri te na području sjeveroistočno od T-4 zrakoplovne baze. Kako je u ponedjeljak javio Al Masdar, 5. Korpus sirijske vojske zauzeo je nekoliko lokacija oko sela Dhuhour Al-Ghannam smještenog sjeverozapadno od spomenutog aerodroma.

Tokom borbi uništena su dva ili tri vozila DAIŠ-a dok je više od 10 militanata poginulo ili ranjeno. U međuvremenu je drugi kontigent sirijske vojske nastavio borbe sa DAIŠ-em istočno od Palmire, oko strateški bitnog područja oko grada Araka gdje džihadisti pružaju jak otpor nadirućoj sirijskoj vojsci.

Grad Arak i okolna plinska polja strateški su iznimno bitni jer se nalaze na trasi autoputa Palmira – Deir Ezzor. U slučaju oslobađanja istih, jedino uporište DAIŠ-a na putu do opkoljenog Deir-Ezzora je Suknah koji se nalazi nekih 40 kilometara sjeveroistočno od Araka. S obzirom da na putu od Araka do Sukhnaha gotovo i ne postoje lokacije na kojima bi militanti DAIŠ-a eventualno mogli zasnovati i utvrditi obrambene linije, oslobođenjem Araka automatski će biti odbačeni 40 kilometara sjeveroistočno.

Ofanziva na Daaru

U ponedjeljak su se pojačale borbe između Sirijske arapske vojske i ‘pobunjenika’ u južnom gradu Daari. Oblaci dima mogu se vidjeti na nebu iznad grada kako sirijska vojska projektilima i minobacačkim granatama zasipa položaje pobunjenika u palestinskom izbjegličkom kampu , stambenoj četvrti Daare.

Rano u nedjelju jedinice sirijske vojske zauzele su nekoliko četvrti uključujući i školski kompleks unutar izbjegličkog kampa.

Na iračko-sirijskoj granici, u blizini američke baze, pojavio se Qasem Soleimani

Kako prenosi iranska novinska agencija Tasnim, zapovjednik Quds snaga iranske Revolucionarne garde, Qasem Soleimani, stigao je osobno na sirijsko-iračku granicu gdje su sirijske pro-vladine snage, većinom poduprijete od strane Irana, probile put iz Sirije prema Iraku, unatoč američkom bombardiranju i činjenici da se u neposrednoj blizini nalazi američka vojna baza kod grada At Tanf.

Objavljene su fotografije Soleimanija na terenu. Činjenica da je Soleimani na ovoj lokaciji je svakako značajna. Naime, SAD je pokušao fizički spriječiti spajanja iranskih paramilitarnih skupina u Siriji s onima u Iraku. U konačnici ipak nisu uspjeli u tome. Na fotografijama je Soleimani snimljen s pripadnicima brigade Fatemiyoun koja dolazi iz Afganistana te se bori na strani sirijske vojske.
Sada se postavlja pitanje kako će se ova situacija dalje razvijati, odnosno hoće li doći do direktnog sukoba između iranskih i američkih snaga. Iranske snage mogle bi krenuti na američku vojnu bazi ili bi američke snage mogle pokušati presjeći novouspostavljeni koridor, u svakom slučaju ovo je trenutačno prostor vrlo izvjesne eskalacije.

 

 

 

(Global CIR/Pravda/AMN/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj