REINTEGRACIJA UKRAJINE PO MODELU HRVATSKE! Plenković: Što prije vratiti privremeno okupirani Donjeck i Lugansk kao i ilegalno anektirani Krim

U Ukrajini je u zadnje tri godine poginulo 10.000 ljudi, a Hrvatska ne želi da pogine ijedan Ukrajinac više i zbog toga u saradnji s partnerima u međunarodnoj zajednici želimo da hrvatska iskustva pomognu ostvarenju mirne reintegracije okupiranog ukrajinskog teritorija, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak u Zagrebu, prenosi Fena.

Plenković  je na konferenciji s ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom kazao da je Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije 90-ih godina, imala okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i iskustvo mirne reintegracije i “stoga u ovoj aktualnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjim Donecka i Luhanska i ilegalnom aneksijom Krima, želi pomoći Ukrajini da mirno integrira svoj teritorij u ustavnopravni poredak”.

Zato je i osnovana radna skupina kojoj je cilj Ukrajini ponuditi katalog mjera koje je Hrvatska provela pri svojoj mirnoj reintegraciji, kazao je Plenković.

Radi se o mjerama uspostave povjerenja, uspostavi mehanizama kontakata i suradnje ukrajinskih vlasti i vlasti na okupiranim područjim, mjerama razminiranja i socijalnih transfera, objasnio je Plenković i naglasio da se radi o incijativi koja je potpuno komplementarna aktivnostima međunarodne zajednice, odnosno Normandijskoj skupini i OESS-u i komplementarna sporazumu iz Minska. 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. AKO CE TEBE SLUSAT OSTAT CE BEZ GACA NA GUZICI KAO STO SU OSTALI HRVATI !!

    Reply
  2. Damir Grunbaum

    Ovaj ce nas pokopati… sluganski politicar.
    Nek se veliki bodu sa Rusijom, poješće nas za doručak….

    Reply

Komentiraj