ŠTA SE KRIJE IZ VLADAJUĆE KOALICIJE U BRITANIJI? Izrael bi mogao profitirati koalicijom konzervativaca i DUP-a

Sva je prilika da će Tereza Mej ostati na premijerskoj poziciji, ukoliko uspije da napravi dogovor sa Sjevernoirskom partijom Demokratske unije (DUP), a od toga će najviše profitirati – Izrael.

Jedan od rijetkih rezervoara jakog proizraelskog osećanja u Velikoj Britaniji nalazi se u Sjevernoj Irskoj, u domovini Škota i Iraca, koji su srž Džaksonske politike u Sjedinjenim Američkim Državama. DUP je najviše desničarska, nacionalističko-populistička politička snaga u Velikoj Britaniji, a mnogi od protestanata gaje simpatije prema Izraelu kao prema svojim američkim rođacima.

Putnici u Sjevernu Irsku ponekad će vidjeti palestinske zastave u katoličkim sredinama i Davidovu zveijezdu u protestantskim crkvama, piše magazin “Amerikan interest“.

Ovi izbori tako su napravili od protestanata kraljeve, jer 10 mjesta koje je osvojio DUP drže balans u britanskom parlamentu, a Tereza ​Mej nema drugog izbora nego da gleda na DUP kao njenog najboljeg koalicionog partnera i najjačeg saveznika.

Teško da će nova britanska vlada koja će zavisiti od sindikalaca Sjeverne Irske biti spremna da probija nove temelje u svijetu anti-izraelskih bojkota. Očekujte škrgut zuba uglavnom protiv Ministarstva spoljnih poslova.

U međuvremenu, arapski novac će biti važniji nego ikada u Londonu kao gradu koji nastoji da brani svoju ključnu ulogu u međunarodnim finansijama u haosu Brexita.

Ali ovih dana, veći dio tog novca je takođe pro-izraelski. Britanija će poslije Brexita tražiti partnere, i nije najgore što može da joj se desi da to bude tehnološki napredna zemlja, koja je napravila značajan trgovinski i diplomatski prodor u Africi i Aziji, a koja favorizuje otvorenu, globalnu, trgovinsku ekonomiju, smatra komentator američkog magazina.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj