USVOJEN NOVI PAKET SANKCIJA RUSIJI: ‘Reakcija na kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, cyber napade i miješanje u izbore, kao i na kontinuiranu rusku agresiju u Siriji’

Republikanci i demokrati u američkom Senatu saglasili su se u ponedjeljak navečer oko novog paketa sankcija Rusiji u jeku političke oluje oko ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore i istrage eventualne tajne saradnje Moskve s članovima izbornog štaba predsjednika Donalda Trumpa.

USA, Columbia, Washington DC, Capitol Building

Vodeći zastupnici iz dvije komisije – za bankarstvo i međunarodne odnose – objavili su sporazum, koji bi također zahtijevao kongresno razmatranje predsjednikovih pokušaja da ublaži ili ukine trenutne kaznene mjere. Plan također poziva na jačanje postojećih sankcija i uvođenje novih korumpiranim ruskim akterima, onima koji se optužuju za kršenja ljudskih prava i snabdijevaju oružjem vladu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Kaznene mjere također će biti uvedene odgovornim za zlonamjerne cyber aktivnosti u ime ruske vlade. Novi paket sankcija bit će pridodan prijedlogu kaznenih mjera Iranu o kojima Senat trenutno raspravlja.

Amandman o širenju iranskih sankcija održava i značajno širi sankcije protiv vlade Rusije u reakciji na kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i Krima, njene iznenadne cyber napade i miješanje u izbore, kao i na njenu kontinuiranu agresiju u Siriji – saopćili su republikanci i demokrati iz komisija.

Proceduralno glasanje o ruskim sankcijama trebalo bi se održati u srijedu i očekuje se da te mjere dobiju značajnu podršku obje stranke.

Prijedlog zakona također omogućava uvođenje novih kaznenih mjera za ključne segmente ruske ekonomije, kao što su rudarstvo, metalna industrija, brodogradnja i željeznički saobraćaj, prenosi AP.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj