(VIDEO) LIBIJCI SLAVE PUŠTANJE SAIFA-AL ISLAMA GADDAFIJA: Sud na zapadu Libije osudio ga na smrt, parlament na istoku zemlje oslobodio ga amnestijom

Nakon oslobođenja Saifa al-Islama al-Gadafija iz zatvora, narod je pohrlio na ulice u mnogim libijskim gradovima da proslavi ovu vijest.

Često je boravio na Zapadu gdje je predstavljao očev režim FOTO: EPA

On je trebao biti Gadafijev nasljednik, a proteklih šest godina je proveo u pritvoru u gradu Zintanu. Bataljon Abu Bakr al-Siddiq je saopćio da je Saif oslobođen u petak, ali da se nije pojavio u javnosti. Lokalni mediji pišu da se trenutno nalazi u gradu Baydi s porodicom.

Njegovo oslobađanje je, kako navodi agencija AFP, izvršeno na zahtjev “privremene vlade”, čije je sjedište na istoku zemlje. Parlament u Tobruku dio je jedne od tri administracije u Libiji. Saifa je sud u Tripoliju, koji se nalazi na zapadu zemlje, gdje je sjedište jedne od vlada i koju podržavaju Ujedinjene nacije, u odsustvu osudio na smrt.

Poznato je da je veći dio Libije pod kontrolom vlade u Tobruku i da je ona naklonjena Egiptu, odnosno Rusiji.

Nakon oslobođenja Saifa al-Islama al-Gadafija iz zatvora, narod je pohrlio na ulice u mnogim libijskim gradovima da proslavi ovu vest.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj