PLJAČKAŠKI POHODI ERDOGANOVIH ‘POBUNJENIKA’: Militanti povezani sa Ankarom raselili i oteli na stotine kurdskih civila u sjevernom Halepu

Kurdsko nacionalno vijeće Sirije u ponedjeljak je priopćilo da su tzv ‘pobunjeničke skupine’ koje podupire Ankara raselile na stotine civila kurdskih Yezidija iz sela Eli Qino u sjeverozapadnoj pokrajini Halep u Siriji. Vijeće je također optužilo “proturske islamiste” za otmice kurdskih civila u sjevernom Halepu, piše nsnbc.me.

Dio turske brigade “Štit Eufrata” sačinjen od turkmenskih militanata

Stanovništvo Eli Qina u okolini Afrina dobilo je jedan sat da napusti selo, izvijestilo je Kurdsko nacionalno vijeće. Nakon toga je ‘zaplijenjena’ sva njihova imovina, uključujući maslinike, stoku i namještaj. Vijeće nije preciziralo o kojoj se “pobunjeničkoj skupini” tačno radi, ali je reklo kako su neki stanovnici El Qina pobjegli u Azaz, dok su drugi bili prisiljeni ostati u pustinji.

“Mi u Kurdskom nacionalnom vijeću u Efrinu [Afrin] osuđujemo ovo neodgovorno postupanje proturskih  snaga i zahtijevamo od njih da se povuku iz kurdskog područja i zaustave takva djela te da dopuste civilima da se odmah vrate u svoja sela i vrate im njihovu imovinu…Također pozivamo sve humanitarne organizacije i zemlje uključene u humanitarnu i vojnu situaciju u Siriji, da se umiješaju i izvrše pritisak na ove skupine te zaustave njihova nedjela “.

Mreža povezana s KNC-om Yekiti Media objavila je izvještaj u kojem su kurdski aktivisti optužili turske ‘pobunjenike’  da su u sklopu akcije ‘Štit Eufrata’ pod pokroviteljstvom Turske kidnapovali najmanje 55 civila u kurdskim selima sjevernog Halepa.

 

 

(Global CIR)

Komentiraj