PREGOVORI POČINJU SLJEDEĆE SEDMICE: Šta ako Britanci žele odustati od Brexita?

“Velika Britanija bit će opet dobrodošla u Evropsku uniju ukoliko odluči odustati od Brexita”,  rekao je njemački ministar financija Wolfgang Schauble u razgovoru za agenciju Bloomberg u utorak. Francuski predsjednik Emmanuel Macron slično je izjavio nekoliko sati kasnije primajući britansku premijerku Theresu May u Parizu. Macron je izjavio kako su “vrata Evropske unije i dalje otvorena za Veliku Britaniju sve dok ne završe pregovori o Brexitu, ali kad oni jednom počnu bit će puno teže vratiti se unatrag”.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare May je u vrtu Elizejske palače rekla da kalendar pregovora o izlasku Britanije iz EU-a ostaje kako je i bilo najavljeno i da će pregovori početi sljedeće sedmice.  “Kalendar pregovora o Brexitu je zadržan i pregovori će početi sljedeće sedmice”, kazala je May.

Dvoje čelnika sastali su se na radnoj večeri u Parizu, a potom će zajedno pogledati prijateljsku nogometnu utakmicu između Francuske i Engleske na stadionu Stade de France.

EU ima budućnost

O posljedicama Brexita i izlasku Velike Britanije iz evropske obitelji dosta se govorilo u kontekstu opstanka Evropske unije, no nedavni izbor proevropskog predsjednika u Francuskoj i glasovi mladih Britanaca dani laburističkoj stranci na parlamentanim izborima prošlog tjedna pokazuju da Evropska unija ima budućnost, ocijenio je njemački ministar financija.

Loši rezultati britanske premijerke Therese May koja je izgubila apsolutnu većinu u parlamentu koju je imala njezina Konzervativna stranka potkrepljuju špekulacije prema kojima će ona morati ublažiti svoj pristup pregovorima s Bruxellesom o izlasku iz EU koji uskoro trebaju početi.

Britanci su u julu 2016. na referendumu odlučili da će napustiti Evropsku uniju, a krajem aprila ove godine anketa YouGov objavljena u dnevnom listu The Times pokazala je da većina žali zbog tog rezultata.

Britanci zbog Brexita masovno uzimaju njemačko državljanstvo

Broj Britanaca koji su postali njemački državljani porastao je 361 posto u 2016., objavio je u utorak savezni statistički ured što pokazuje da mnogi strahuju da će im Brexit otežati ili onemogućiti život i rad u Evropskoj uniji, prenosi britanska agencija Reuters.  Ukupno je  2865 Britanaca prošle godine upisano u njemačko državljanstvo a očekuje se daljnji mnogo veći porast broja ove godine.

“Veza s Brexitom očigledna je”, objavio je ured. Dio Britanaca strahuje od ‘tvrdog’ Brexita koji će zemlju isključiti iz jedinstvenog tržišta i uz ograničenja kretanja.  Britanija bi trebala uniju napustiti 2019.

Prošle je godine njemačko državljanstvo dobilo ukupno 110.400 stranaca što je 2,9 posto više nego godinu prije. Najviše je Turaka, ukupno 16.290 iako to predstavlja pad od 17,3 posto u odnosu na godinu prije. 6632 Poljaka postala su njemački državljani što je porast od 11,3 posto.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj