SITUACIJA IZMIČE KONTROLI! Mattis: Trenutno ne pobjeđujemo, talibani napreduju u Afganistanu

Američki senatori su danas oštro kritikovali Pentagon jer nije završio novu strategiju za 16-ogodišnji rat u Afganistanu, dok je ministar odbrane James Mattis potvrdio je da talibani napreduju u toj zemlji.

Genelral Mattis u razgovoru sa marincima, Irak 2007/Foto: Agencije

“Trenutno mi ne pobjeđujemo. Ispravićemo to što je prije moguće”, rekao je šef Pentagona u Odboru za oružane snage američkog Senata.  On je rekao da su talibani imali dobru prošlu godinu i da pokušavaju da imaju još jednu dobru godinu ove godine.  “U ovom trenutku, mislim da neprijatelj napreduje”, rekao je Matis.

Senator John McCain tražio je od Mattisa da odmah završi novu strategiju za Afganistan. Rekao je da je očekivao plan u prvih 30 do 60 dana od stupanja na vlast nove administracije i brecnuo se na ministra: “Hoćemo strategiju, ne mislim da tražimo neviđeno mnogo!”.  “Uviđamo potrebu za hitnošću i vaša kritika je fer”, odgovorio je Mattis i rekao da će detalje nove strategije za rat u Afganistanu imati sredinom jula.

U Afganistanu 13, 5 hiljada vojnika

Trumpova administracija treba da se izjasni o jačanju američkih vojnih snaga u Afganistanu što je tražio šef tamošnjih američkih i NATO snaga, general John Nicholson.  SAD imaju 8.400 vojnika u Afganistanu, a još oko 5.000 vojnika je tamo iz drugih zemalja članica NATO. 

General Nicholson je rekao Kongresu da bi mu bile potrebne dodatne snage da bi pojačao podršku afganistanskoj vojsci.  Ranije ove godine Pentagon je razmatrao zahtjev za oko 3.000 dodatnih vojnika, uglavnom za obuku i savjetovanje. Odluka o tome je odložena dok američka vlada razmatra širu politiku za Afganistan i pritiska druge članice NATO da doprinesu s više trupa.

Talibani u ofanzivi

Talibani koji su u ofanzivi u Afganistanu, preuzeli su odgovornost za niz napada, posebno na afganistanske baze i vojne položaje, kao i prošle subote kada su ubili tri američka vojnika, a jednog ranili u Nangarharu, na istoku Afganistana.

Uz jačanje talibana raste prijetnja od ekstremista DAIŠ-a koji pokušavaju da uspostave uporište u Afganistanu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj