BRISEL PREDLAŽE INTEGRACIJU ZAPADNOG BALKANA: Isti porezi, zajednička berza?

Lideri šest država zapadnog Balkana na samitu u Trstu 26. juna trebalo bi da usvoje Nacrt akcionog plana koji sadrži mjere u cilju stvaranja zajedničkog ekonomskog područja na inicijativu Evropske komisije.

EK je u napomenama koje je pripremila u susret julskom samitu u Trstu navela da bi Akcioni plan imao dvije glavne dimenzije – mjere za poboljšanje regionalne ekonomske integracije i mjere za jačanje poslovanja i razvoja preduzetništva, pišu vijesti.me.

Među predloženim mjerama su da se razmotre nacionalne poreske politike i podsticaji i poboljša nivo regionalne harmonizacije, a ne da se podstiču “utakmice do propadanja”.

Predlaže se i uklanjanje  diskriminacione prakse u oblasti javnih nabavki i postigne dogovor o mogućem regionalnom programu investicionih reformi koje se odnose na ulazak, zaštitu i podsticaje za ulagače, uspostavi sveobuhvatan i usklađen sistem izvještavanja o stranim direktnim ulaganjima.

Predložena je konsolidacija  regionalnih tržišta kapitala uspostavljanjem zajedničkih trgovinskih platformi, uspostavljanje zajedničke procedure za različite finansijske proizvode i olakšavanje prekogranične mobilnost visokokvalifikovanih stručnjaka, studenata, istraživača i akademika i njihovu integraciju u profesionalne i akademske mreže EU.

O tome smo već ranije pisali u tekstu:

ŠTA SE KRIJE IZA PROCESA ‘BRDO-BRIONI’? EU stvara pandan ‘Višegradskoj grupi’ na Balkanu, na pomolu nova ‘Ilirija’ ili ‘Balkanska unija’

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj