HOĆE LI OVA INVESTICIJA ‘OMEKŠATI’ KRIZU: Katar od SAD-a kupuje lovce F-15 za 12 milijardi dolara

Washington i Doha su potpisali ugovor o kupovini lovaca F-15 početne cijene 12 milijardi dolara, dok administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušava riješiti diplomatsku krizu u Zaljevu.

Kupovina aviona dogovorena je između katarskog ministra odbrane Khalida Al Attiyaha i njegovog američkog kolege Jima Mattisa u Washingtonu, navodi Katarska novinska agencija (QNA).

Attiyah je rekao da ovaj sporazum naglašava “dugogodišnju posvećenost države Katar zajedničkom radu s našim prijateljima i saveznicima u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se unaprijedila naša vojna saradnja i ostvarila bliža strateška saradnja u našoj borbi da se suprotstavimo nasilnom ekstremizmu, te promovirali mir i stabilnost u našoj regiji i šire”.

Dogovor je “još jedan korak u unapređenju naših strateških i kooperativnih odbrambenih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, i radujemo se nastavku naših zajedničkih vojnih napora s našim partnerima ovdje u SAD-u”, kazao je Attiyah.

Prodaja “će Kataru omogućiti posjedovanje vrhunske tehnologije i povećat će sigurnosnu saradnju i interoperativnost između SAD-a i Katara”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane. Kupovina borbenih aviona dogovorena je nekoliko sedmica nakon što je Trump sa Saudijskom Arabijom potpisao sporazum o prodaji oružja vrijedan 110 milijardi dolara.

Dva broda Američke mornarice stigla su u Dohu kako bi sudjelovali u zajedničkoj vojnoj vježbi s Katarskom mornaricom nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump optužio Katar da je „finansirao terorizam na vrlo visokom nivou“.

Katar je domaćin najvećoj američkoj vojnoj bazi na Bliskom istoku. Više od 11.000 vojnika služi u zračnoj bazi al-Udeid. Više od 100 aviona polijeće iz te baze.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj