I BILJKE IMAJU MOZAK? Analiziraju uvjete u okolini i tako odlučuju kada će sjemenka proklijati

Naučnici sa britanskog Univerziteta u Birminghamu proveli su istraživanje koje je otkrilo da i biljke imaju mozak, odnosno da se u embriju ili zametku svake biljke nalaze ćelije koje djeluju kao mozak i analiziraju uvjete u okolini i tako diktiraju kada će sjemenka proklijati.

Istraživanja: I biljke imaju mozak

“Odluka kada proklijati je najvažnija odluka za cijelog života svake biljke. Proklija li prerano, stradat će od hladnoće, proklija li kasno, ugrozit će je druge biljke i zaostat će u razvoju”, navodi se u uvodnom dijelu elaborata kojeg su naučnici objavili u časopisu PNAS.

Istraživanje je pokazalo kako tu odluku o klijanju donose male ćelije u ebriju biljke koje djeluju poput mozga kod ljudi i životinja. Takozvani “centar odlučivanja” kod biljke arabidopsis (uročnjak) sastoji se od dvije vrste ćelija, prva koja zagovara stanje mirovanja sjemenke, a druga koja pokreće klijanje.

“Te dvije grupe ćelija komuniciraju međusobno pomoću pokretnih hormona, što je sličan analogni mehanizam koji se odvija i u mozgu čovjeka pri odlučivanju da li da miruje ili se pokrene”, navodi se u rezultatima istraživanja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj