IRANSKI BRODOVI U ADENSKOM ZALJEVU, EGIPAT PREDAO SAUDIJI DVA OSTRVA: Hoće li Iran nasjesti na ratnu zamku nepotrebno ulazeći u međuarapski konflikt!

Nedavni konflikti i napetost u regionu, pa i teroristički napad koji je nedavno pogodio Teheran, razlog su zašto arapske države misle da su vojni manevri iranske mornarice uvertira za skori napad Irana na neke države Adenskog zaliva. Današnja odluka egipatskog parlamenta da Saudijskoj Arabiji ustupi dva ostrva u Crvenom moru vjerovatno ima veze sa raspoređivanjem iranskih brodova u Adenskom zaljevu, smatraju pojedini arapski mediji.

Iranska informativna agencija Tasnim je, pozivajuće se na zvaničnike mornarice ove zemlje, objavila da je 47. flota, u čiji sastav ulaze razarač „Alborz“ i bojni brod „Bušer“, krenula ka Omanu i Adenskom moreuzu, nakon čega će nastaviti svoju misiju u Indijskom okeanu.

Moguće je da zbog napetosti u regionu svaki potez Irana u startu privlači pažnju arapskih susjeda. Bez obzira na postojeće protivrječnosti povodom čitavog niza pitanja sa Katarom, Iran je i dalje jedina država Arapsko-perzijskog zaljeva koja pomaže Dohi.

Iranski zvaničnici: Nema mjesta za zabrinutost

Iranski stručnjaci za Sputnjik govore da bojni brodovi 47. flote, koji su se uputili ka obalama Omana, ne predstavljaju opasnost za susjedne zemlje, kao i da su njihovi zadaci sprječavanje napada morskih pirata i obezbjeđivanje kretanja civilnih brodova.

„Iran smatra da je to njegov zadatak, pa i njegova obaveza prema državama regiona, posebno u zajedničkim vodama, i zato ne bi trebalo povezivati ove manevre sa bilo kakvim višim faktorima, niti sa katarskom krizom“, izjavio je Husein Rujvaran, iranski politikolog, predavač na Teheranskom univerzitetu i poznavalac prilika na Srednjem istoku i u arapskim državama.

„To je prijateljska posjeta i mornarička misija koja je još ranije bila usaglašena sa Omanom. Cilj je očuvanje bezbjednosti u međunarodnim vodama, najprije za trgovačke brodove, posebno imajući u vidu da je aktivnost pirata baš na ovom potezu pojačana. Iran je aktivan u ovim međunarodnim vodama i koristi svoju vojnu silu zarad zaštite ostalih država“, pojasnio je Rujvaran.

Drugi sagovornik Sputnjika, doktor Mani Mehrabi, iranski politikolog i stručnjak za međunarodne poslove, istakao je da su ovi manevri redovna pojava i da se ovim putem šalje poruka mira.

„Zadatak 47. flote koja je krenula ka obalama Omana nije suprotstavljanje brodovima drugih susjednih država. Nažalost, zbog nedavnih konflikata i napetosti u regionu, kao i nakon terorističkog napada koji je DAIŠ izvršio u Teheranu, arapske države pogrešno zaključuju da vojni manevri Irana predstavljaju potencijalnu opasnost“, ističe Mehrabi.

Trebalo bi pomenuti i da je prethodno iz bezbjednosnih razloga ka Adenskom zaljevu već poslata 46. flota iranske mornarice. Vojni brodovi Irana su tada krenuli na zadatak u kontekstu krize koja je buknula u Persijskom zaljevu u vezi sa činjenicom da su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat blokirali morske kanale prema Kataru zbog navodne podrške i zbližavanja stavova sa Iranom.

Međutim, drugi događaj od danas baca novo svjetlo na iransko prisustvo u međunarodnim vodama Adenskog zaljeva neposredno u Blizini Jemena i Saudijske Arabije.

Egipatski parlament vratio Saudijskoj Arabiji sporna ostrva u Crvenom moru

Egipatski parlament glasao je za ratifikaciju sporazuma iz 2016. godine na osnovu koga će Kairo predati dva ostrva u Crvenom moru Saudijskoj Arabiji. Ishod glasanja je očekivan jer je parlament pun pristalica vlade predsjednika Abdela Fataha el-Sisija koja je taj sporazum potpisala tokom prošlogodišnje posjete saudijskog kralja Salmana.

Pošle godine, Saudijska Arabija je najavila da će sagraditi most preko Crvenog mora do Egipta. Nakon susreta s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al Sisijem kralj Salman je objavilo da je pokrenut postupak  izrade mosta koji će povezivati dvije nacije. Više od toga nije otkrio, javlja Mirror, ali se pretpostavlja da su spomenuta ostrva bila dio dogovora.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt “zasipali” su Egipat milijardama dolara od svrgavanja predsjednika Mohameda Mursija 2013. godine. Rijad smatra Kairo ključnim partnerom u nastojanjima da okupi blok prijateljskih sunnitskih država koji bi spriječio rastući regionalni uticaj šiitskog Irana.

Pomenuta ostrva su tokom vladavine Muhameda Mursija, egipatskog predsjednika naklonjenog zabranjenom ‘muslimanskom bratstvu’ gotovo izazvala oružani sukob između Izraela i Egipta, budući da se nalaze tik ispred izraelskog izlaza na Crveno more koji je nova egipatska vlast željela blokirati. Neki smatraju da je preko radikalne organizacije Izrael ustvari želio isprovocirati sukob kako bi proširio teritorij na račun Egipta i izazvao njegovo cijepanje makar na dvije države. Međutim, takav scenarij je spriječen vojnim udarom pod vodstvom generala Al-Sisija, koji je rekao da je ‘Mursijev poziv na džihad protiv Assada u Siriji, bila kap koja je prelila čašu’.

Ono što je sada intereseantno jeste položaj Irana, koji se čini se sada stavlja na stranu ‘Muslimanskog bratstva’ idući na ruku arhitekata novog sukoba na Bliskom istoku iz kojeg bi se trebao roditi ‘nezavisni Kurdistan’. Posljednje trovanje kurdskih izbjeglica u Mosulu tokom iftarskog obroka izazvano je navodno mlijekom uvezenim iz Irana, a koje je podijelila katarska humanitarna organizacija. Još jedan razlog da se Kurdi polahko mobilišu protiv Irana, koji odabirajući stranu u međuarapskom konfliktu svjesno ili nesvjesno ulazi u jedno nestabilno razdoblje.

Već vidimo kako Washington uveliko vodi svjetsku medijsku kampanju o tome kako talibane u Afganistanu sada pomažu Iran i Rusija te najavljuju kontramjere. Sa druge strane, britansko-američki satelit Saudijska Arabija, pokušala je preko vojne intervencije u Jemenu uvući Iran u otvoreni sukob. Međutim, osim sporadičnog slanja humanitarne pomoći, i najvjerovatnije oružja pobunjenim Hutima, iranske snage nisu direktno učestvovale u ovom konfliktu mada su jasno podržale antisaudijsku koaliciju u Jemenu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj