OSUDILI AMERIČKE SANKCIJE RUSIJI! Austrijski kancelar i šef njemačke diplomacije: Evropa odlučuje ko će je snabdijevati gasom, a ne SAD!

Austrijski kancelar Kristijan Kern i šef njemačke diplomatije Zigmar Gabrijel kritikovali su danas usvajanje nacrta zakona o sankcijama prema Rusiji u američkom Senatu i poručili da ne treba povezivati sankcije kao politički instrument sa ekonomskim interesima SAD-a.

Evropsko snabdijevanje energijom je stvar Evrope, a ne SAD naveli su oni.

Oni su u zajedničkom saopštenju podsjetili da su se Evropa i SAD od 2014. godine nalazile na istoj strani i u tijesnom partnerstvu u odgovoru na aneksiju Krima i rusko djelovanje u istočnoj Ukrajini, ali su upozorili da je najnoviji američki zakon usmjeren na potiskivanje ruskih isporuka gasa i prodaju američkog tečnog gasa na evropskom tržištu.

Ne možemo prihvatiti prijetnju ekstrateritorijalnim sankcijama, suprotnim međunarodnom pravu, protiv evropskih preduzeća, koja učestvuju u izgradnji evropskog snabdijevanju energijom. Nacrt američkog zakona otvoreno opisuje o čemu se ovdje zapravo radi, a to je prodaja američkog tečnog gasa i potiskivanje ruskih isporuka gasa sa evropskog tržišta. Cilj je da se osiguraju radna mjesta u gasnoj i naftnoj industriji SAD”, istakli su oni.

Kern i Gabrijel ističu da politički instrument sankcija ne bi trebalo dovoditi u vezu sa ekonomskim interesima.

Prijetnje austrijskim i američkim kompanijama u SAD

Oni su naglasili da prijetnja kaznama na američkom tržištu preduzećima iz Njemačke i Austrije, kao i drugih evropskih zemalja, ako učestvuju ili finansiraju projekte dostave gasa iz Rusije kao što je Sjeverni tok 2 unosi potpuno novi i veoma negativan kvalitet u evropsko-američke odnose.

Podvlače i da se radi o konkurentnosti industrije i hiljadama radnih mjesta.

Zbog toga podržavamo napore Ministarstva spoljnih poslova SAD za promenom nacrta zakona. Evropsko snabdijevanje energijom je stvar Evrope, a ne SAD. O tome ko nam isporučuje gas i kako, na osnovu pravila otvorenosti i tržišne privrede, odlučujemo mi”, naglasili su Kern i Gabrijel.

Upozorili su da bi bilo loše ako SAD i Unija ne bi zajedno djelovale u Ukrajinskom konfliktu i ako bi ekonomski interesi SAD-a preuzeli primat nad tim pitanjem.

Global CIR je već ranije pisao o prećutnom njemačko-ruskom partnerstvu, koji će čini se postati politički ‘mainstream’ budućnosti.

SAVEZ ‘DVA MEDVJEDA’ I PAD AMERIČKO-BRITANSKOG CARSTVA (I): Zašto su Njemačka i Rusija prirodni saveznici i gdje leži korijen hibridnog rata protiv EU?

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj