PRKOSE TRUMPU I NAJAVLJUJU SARADNJU SA KINOM: Evropski parlament podržao ciljeve Pariskog sporazuma o klimi

Evropski parlament podržao je u srijedu ograničenja emisije štetnih gasova u državama članicama EU, kako bi ovaj blok podijelio teret ispunjavanja ciljeva Pariskog sporazuma i kako bi se nastavilo dalje usprkos odluci Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz ovog ključnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena.

 

Zastupnici u Parlamentu su s 534 glasa za i 88 protiv izglasali obavezujuće ciljeve smanjenja emisije stakleničkih gasova u sektorima poput prevoza, poljoprivrede i upravljanja otpadom, u pokušaju ispunjenja krajnjeg cilja da se do 2030. godine emisije smanje najmanje 40 posto ispod nivoa iz 1990.godine, izvještava Reuters.

U svojim obraćanjima koja su prethodila glasanju, evropski političari su ponovili svoje razočarenje zbog Trumpove odluke i odbacili njegov zahtjev za ponovno razmatranje, kako je on rekao, “drakonskih” ekonomskih troškova sporazuma kojeg su oni obećali implementirati bez Washingtona.

Ovaj prijedlog treba dobiti podršku vlada članica EU prije nego što postane zakon, u dugom procesu koji bi mogao trajati do dvije godine. EU, treći zagađivač na svijetu, obećao je da će se udružiti s Kinom, najvećim svjetskim zagađivačem, kako bi ispunili cilj Pariskog sporazuma da se globalno zagrijavanje ograniči na 2 stepena Celzija iznad predindustrijskog nivoa.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj