(VIDEO-LIVE) PUTIN ODGOVARA NA PITANJA GRAĐANA: Sankcije su nas natjerale da uključimo mozak, da nije bilo Krima, izmislili bi nešto drugo

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odgovara na pitanja ruskih građana. Teme su socijalna sfera, zdravstvo, obrazovanje, ekonomija, spoljna politika i mnoge druge, a stiglo je dva miliona pitanja za ruskog predsjednika.

Istorija Rusije pokazuje da smo živeli pod sankcijama od trenutka kad smo stali na noge i osjetili se snažnim. Kada su druge zemlje osjetile konkurenta u Rusiji odmah bi pod raznim izgovorima uvodile sankcije, rekao je Putin i dodao: “Da nije bilo Krima, izmislili ti nešto drugo”.

SAD vode politiku obuzdavanja Rusije, prenosi Sputnjik. Nove sankcije SAD protiv Rusije koje pokušavaju da se usvoje u senatu bez ikakvog razloga, ništa novo se ne dešava, rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
“Sankcije su nas natjerale da uključimo mozak. Kao rezultat u mnogim granama privrede zemlja je obnovila konkurentnost”, dodao je on.  Ruski predsjednik je dodao da je Rusija izgubila 50 milijardi dolara, dok oni koji su njoj uveli sankcije – 100 milijardi dolara. Pad BDP Rusije je iznosio svega 1 odsto. “Ako partneri budu ukinuli sankcije, i Rusija će to uraditi”, dodao je Putin.

Kako god da bude, Rusija će uraditi sve da “naši proizvodi budu konkurentni u čitavom svijetu“, obećao je Putin

Putin hvali Porošenka: Lijepo je što zna rusku klasiku

„Kada je Ljermontov pisao pjesmu “Neumivena Rusija” mislio je na cijelu Rusiju koja je tada obuhvatala i Ukrajinu. Sve je to bila ruska imperija“, podsjetio je Putin, komentarišući Porošenkovu izjavu koji, povodom bezviznog režima sa EU citirao pjesmu poznatog ruskog klasika Mihaila Ljermontova “Neumivena Rusija”.

Ako neko želi da bude Evropljanin neka prvo zatvori of-šor račune, dodao je on. Ruski predsejdnik je poželio Ukrajini srećne evropske integracije.

Pitanje stanovnika Kijeva: Zašto ste nas ostavili?

“Rusija ima mnogo prijatelja u Ukrajini… Bojimo se da vam ne nanesemo bilo kakvu štetu i trudimo se da se ne mješamo u unutrašnje stvari Ukrajine. Vjerujte mi, umijemo da ocjenimo vaš stav i visoko je ocjenjen“, rekao je Putin.

Putin je podsjetio da jedan broj ukrajinskih funadamentalista uopšte nije vidio Krim u sastavu zemlje i nazvao glupacima ukrajinske nacioanliste koji trče sa kukastim krstom..

Putin: Moja djeca žive u Moskvi, ne mješaju se u politiku

“Imam unuke koji idu u vrtić. Ne želim da rastu kao prinčevi. Želim da imaju običan život. Ako bih rekao njihova imena odmah bi bili identifikovani. Molim vas da me razumijete”, otkrio je Putin.

Priznao je da mu se prije nekog vremena rodio drugi unuk. On je saopštio da mu se kćerke bave naukom i obrazovanjem.

Prvo pitanje – ekonomska kriza u Rusiji

Prema riječima šefa države, Rusija je prešla ka periodu rasta. Putin je naglasio da je ekonomija države izašla iz recesije. Ipak, zabrinutost izaziva povećanja broja građana koji žive ispod praga siromaštva, naveo je predsjednik.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

“Pad ruske ekonomije je bio veoma ozbiljan, zato je Rusima teško da osjete ekonomski rast”, rekao je Putin. Primjetan je rast investicija, prodaja automobila i nekretnina – inflacija ja pala na rekordno nizak nivo. Rastu i zlatne rezerve Centralne banke.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj