NOVA PREMIJERKA SRBIJE: Ko je Ana Brnabić?

Mandatarka za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić ušla je u vladu prošle godine kao nestranačka ličnost, a u kabinetu Aleksandra Vučića obavljala je funkciju ministrice za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Posljednjih mjesec dana, kada se u javnosti špekuliralo o imenu novog premijera, Brnabić je na pitanje da li bi bila na čelu vlade jednom prilikom rekla: “Hajde danas da ostanemo na tome da ću ostati deo tima, zato što to dugujem čovjeku koji me je doveo u taj tim i kome i kao predsjedniku treba podrška.” Ranije je izjavila da ko god bude premijer – bit će mu teško, prenosi Tanjug.

Ana Brnabić je prva javno deklarirana gej osoba u vladi Srbije, a Vučić je prošle godine, najavljujući da će Brnabić biti u njegovom kabinetu, rekao da ona ne krije svoju seksualnu orijentaciju te da je to njeno pravo, a da ga zanima njen rezultat.

BIOGRAFIJA

* Rođena 28. septembra 1975. u Beogradu.

* Poslije Pete beogradske gimnazije 1994. odlazi na američki Univerzitet Northwood i tamo tokom 1998. završava studije poslovne administracije, a zatim na engleskom Hull univerzitetu završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga.

*Govori engleski i ruski jezik.

* Tokom studija u Londonu radila je za “Srpski informacioni centar” čiji je glavni zadatak bio da održava kontakt između reformistički nastrojenih stranaka u Srbiji sa civilnim medijima u Velikoj Britaniji.

* 2002. vraća se u Srbiju i radi prvo u programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada finansirala EU, a zatim prelazi u USAID.

* 2011. zapošljava se u američkoj kompaniji za razvoj vjetroelektrana “Continental Wind Serbia” i 2013. postaje direktor.

* Aktivno učestvuje u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. i postaje predsjednik UO.

* Dobitnica je priznanja “Biznis dama godine” u kategoriji društveno odgovorno poslovanje za 2013. godine.

* 2016. postaje ministar državne uprave i lokalne samouprave.

IMOVINSKA KARTA

Plata ministra 88.825 dinara.
Stan i potkrovlje 327,82 m2, kupovina.
Kuća 167 m2, nasljedstvo.
Garaža 19 m2, kupovina.
Stara devastirana kuća 30 m2, nasljedstvo.
Automobil “Toyota Rav 4”, lizing.
Ušteđevinu ima.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj