OPOZICIONI MARŠ PROTIV DIKTATURE: Hiljade demonstranata se pješice zaputilo prema Istanbulu

Na hiljade pristalica glavne opozicione stranke u Turskoj, Republikanske narodne partije (CHP), krenulo je danas pješice, pod prismotrom policije, na 425 kilometara dug put od prijestonice Ankare do zatvora u Istanbulu kako bi protestvovali protiv sudske presude donijete protiv poslanika te stranke Enisa Berberoglua, prenosi AP.

Navodi se da je lider ove partije koja se zalaže za sekularnu Tursku Kemal Kilidždaroglu nazvao ovo “maršem za pravdu” za Berberoglua, osuđenog na 25 godina zatvora zbog navodnog odavanja državnih tajni. Prema Kilidždarogluu, presuda protiv poslanika “podstaknuta je iz palate”, pri čemu AP navodi da je mislio na turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Marš opozicije ka Istanbulu, hiljade krenule iz Ankare

“Neka cijeli svijet čuje, mi smo suočeni sa diktatorskim režimom u Turskoj, u našoj sopstvenoj državi”, rekao je predsjednik Republikanske narodne partije. AP objašnjava da slučaj Berberoglua, bivšeg novinara i poslanika, potiče iz 2015. kada je list “Džumhurijet” člankom sugerisao da je tu rska obavještajna služba (MIT) krijumčarila oružje teroristima u Siriji, a Berberoglu optužen da je novinarima dao sporni snimak. Njegov advokat je podnio žalbu na presudu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj