SITUACIJA U AFGANISTANU SVE OZBILJNIJA: Sjedinjene Države šalju dodatnih 4.000 vojnika

Pentagon će poslati dodatnih 4.000 vojnika u Afganistan, saopćio je u četvrtak zvaničnik Trumpove administracije, u nadi da će prekinuti ćorsokak u ratu tokom koga su na dužnosti bila trojica zapovjednika Američke vojske. To će biti najveći vojni razmještaj američke vojne sile pod administracijom Donalda Trump. Odluka o razmještaju vojnika američkog ministra odbrane Jima Mattisa mogla bi biti objavljena već iduće sedmice, saopćio je zvaničnik.

Odluka je uslijedila nakon Trumpovog poteza da omogući Mattisu veće ovlasti u traženju povećanja broja vojnika kako bi se bavio brigama vodećeg američkog vojnog zapovjednika u Afganistanu da nema dovoljno snaga da bi pomogao afganistanskoj vojsci u borbi protiv obnovljene talibanske pobune.

Rastuća prijetnja koju predstavljaju ekstremisti tzv. Islamske države, pokazana u nizu smrtonosnih napada u prijestonici Kabulu, samo je pojačala pozive za većim američkim vojnim prisustvom, uprkos nekoliko nedavnih pogibija američkih vojnika. Najveći dio dodatnih trupa obučavat će i savjetovati afganistanske snage, sudeći po zvaničniku administracije koji nije bio ovlašten da javno objavi detalje odluke i tražio je da ostane  anoniman.

Manji broj vojnika uključit će se u kontraterorističke operacije protiv talibana i Islamske države, kazao je zvaničnik. Iako je Trump prebacio ovlasti za broj američkih vojnika u Afganistanu, odgovornost za američke ratove i muškarce i žene koji se bore u njima leži isključivo na njemu.

Trump je naslijedio najduži američki rat bez jasnog kraja na pomolu ili definirane strategije za američki uspjeh, iako su nivoi trupa daleko niži nego pod predsjednicima Barackom Obamom i Georgeom W. Bushom. Obama je u 2009. naredio slanje 30.000 vojnika u Afganistan, čime je ukupan broj američkih trupa u toj zemlji nadmašio 100.000 ljudi, prije nego što je počeo s njihovim postepenim povlačenjem tokom svod drugog mandata, prenosi AFP.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj