TAJNE LEGENDARNOG FILMA: Tri glumca odbila ulogu Forresta Gumpa, a Hanks nije htio uzeti honorar

“Život je poput kutije čokolade. Nikad ne znaš što ćeš dobiti”, jedan je od omiljenih filmskih citata. Izgovorio ju je Tom Hanks kao Forrest Gump u istoimenom filmu iz 1994. godine. Glumi manje inteligentnog mladića koji igrom slučaja učestvuje u svim važnijim historijskim događajima. Komedija/drama jedan je od omiljenih, ali i najboljih filmova, osvojio je šest Oscara, uključujući onaj za najbolji film, režisera i glavnog glumca. Ovo su neke tajne koje niste znali o Forrestu Gumpu.

Film je snimljen prema knjizi Winstona Grooma, koja je objavljena 1986. godine. Nije bila nikakav hit, štoviše, u SAD-u se prodala u 30.000 primjeraka. Nakon što je film izašao, knjiga je postala bestseller te se prodala u više od dva miliona primjeraka. Groom je napisao i nastavak 1995. godine, a u njemu Forrest upoznaje Toma Hanks, prenosi Jutarnji-

Tri su glumca odbila glavnu ulogu – Bill Murray, Chevy Chase i John Travolta, koji je kasnije izjavio da je to bila pogreška. Iste godine ipak je dobio svoju kultnu ulogu u “Pulp Fictionu” Quentina Tarantina. Autor knjige Groom rekao je da je u ulozi uvijek zamišljao Johna Goodmana.

Tom Hanks bio je oduševljen scenarijem i pristao je glumiti u filmu dva sata nakon što je pročitao scenarij. Imao je dva uvjeta – insistirao je da film bude historijski tačan te nije htio uzeti honorar.
Umjesto toga, dogovorio se da mu isplate postotak od zarade filma te je tako u džep spremio više od 40 miliona dolara.

Ulogu Jenny odbile su Jodie Foster, Nicole Kidman i Demi Moore, a prijatelja Bubbu nisu htjeli glumiti David Alan Grier, Ice Cube i Dave Chappelle. Reper Tupac Shakur ga je htio glumiti i bio je na audiciji, no nije prošao. Uloga je otišla Michaelu T. Williamsonu, a Jenny je glumila Robin Wright.

Svaki put kad se Forrest nađe u novoj situaciji, odnosno kad “odraste”, u prvoj sceni uvijek nosi plavu kariranu košulju – isto kao i njegov sin, kojeg glumi Haley Joel Osment, na prvi dan škole. Također, kroz cijeli film Forrest zakopčava košulju do posljednjeg gornjeg dugmeta. Nakon što Jenny umre, ostavlja gornji gumb otkopčanim.

Za vrijeme snimanja scena u kojima Forrest igra ping pong, nije bilo prave loptice. Dodali su je u kompjuterskoj animaciji.

Za scenu u kojoj Forrest sjedi na klupi s bombonijerom izrađene su četiri drvene klupe. Jedna je u muzeju grada Savannah, gdje se radnja događa, dvije su u Paramount studiju, jedna u muzeju Smithsonian, a jedna je u vlasništvu zaštitara koji je radio na snimanju filma. Ponudili su mu pola miliona dolara da ju otkupe, ali nije pristao.

 

(Global CIR/JL)

Komentiraj