BARBARSKI ČIN: Turska vlada uništila spomenik Anzac na Galipolju, uklonili Ataturkove riječi!

Tekst sa spomenika ‘Anzac’ koji je odavao počast australijskim vojnicima stradalim na Galipolju uklonjen  je pod izgovorom njegove obnove, javljaju danas mediji.

Slike spomenika postavljene na društvenim medijima pokazale su da je oskrnavljen tekst govora kojim je Mustafa Kemal Atatürk nježnim riječima htio ublažiti patnje australskih i turskih obitelji nakon bitke.

„Vi, junaci koji ste prolili krv i izgubili živote, sada ležite u tlu prijateljske zemlje i zato počivajte u miru. Mi ne pravimo razliku između Johnnieja i Mehmeta koji leže jedan pokraj drugoga u našoj zemlji. Vi, majke koje ste poslale sinove iz dalekih zemalja, obrišite suze. Vaši sinovi sada počivaju u miru u našim srcima. Izgubivši živote na ovom tlu, oni su postali i naši sinovi“, riječi su prvog predsjednika Republike Turske Kemala Ataturka uklesane na komemorativnoj ploči u zaljevu Anzak, postavljenoj 1934. godine u čast vojnicima poginulim u Galipoljskoj bici.

Uklanjanje teksta navodno je dio obnove spomenika.

No, Guardian izvještava kako u obje zemlje postoji sve veća zabrinutost da će riječi koje je izrekao otac moderne Turske Mustafa Kemal Atatürk zamijeniti tekst koji odražava rastuće islamističko tumačenje tadašnjih događaja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

JEDNA OD NAJKRVAVIJIH BITAKA PRVOG SVJETSKOG RATA: 102 godine od Bitke na Galipolju!

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj