OD KOHLA JE NAUČILA DA NE GRADI ZIDOVE! Merkel: Kohl je definitivno promijenio moj život; Putin: Napustio nas je patrijarh evropske i svjetske politike

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je, odajući poštu svom prethodniku Helmutu Kolu, navela da je on definitivno promijenio njen život ulogom koju je imao u ponovnom ujedinjenju Njemačke. Nemačka kancelarka je odrasla u nekadašnjoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, a političku karijeru je započela tek nakon pada Berlinskog zida, kao Kolova štićenica, podsjeća AFP.

Slikovni rezultat za helmut kohl und merkel

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert, ranije danas je nakon vijesti o smrti Helmuta Kola izrazio “duboku ožalošćenost zbog velikog Nijemca i velikog Evropljanina”. Šef kabineta Merkelove, Peter Altmajer, kazao je da “dugujemo beskrajno mnogo Helmutu Kolu – za našu slobodu, naše jedinstvo, našu Evropu”, prenosi AFP.

U međuvremenu, na vijest o smrti Kola reagovao je i Martin Šulc iz redova Socijaldemokrata, rival Merkelove na septembarskim izborima, koji je rekao da uprkos političkim razlikama, Kol zaslužuje “respekt i priznanje” zbog svojih dostignuća, javio je AP. Oglasio se i šef njemačke diplomatije Zigmar Gabrijel koji je naveo da je Kol bio “veliki državnik, veliki njemački političar, a prije svega veliki Evropljanin”. Bivši njemački kancelar Helmut Kol umro je u 88. godini, objavio je ranije danas njemački Bilde.

Putin: Kol jedan od patrijarha evropske i svjetske politike

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je danas telegram saucešća predsjedniku i kancelarki Njemačke, Franku Valteru Štajnmajeru i Angeli Merkel, povodom smrti bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kola, u kojem je ocijenio da je Kol bio “jedan od patrijarha evropske i svjetske politike“, saopštio je Kremlj.

Kako je naveo u telegramu, Rusija će Kola pamtiti kao principijelnog pristalicu razvijanja prijateljskih odnosa dvije zemlje, koji je dao ogroman doprinos jačanju uzajamno korisnog bilateralnog partnerstva i dobrosusedskih odnosa. Kol je, naglasio je, bio “autoritativni državnik, jedan od patrijarha evropske i svjetske politike”, prenio je Sputnjik.

“Posrećilo mi se da lično razgovaram sa Helmutom Kolom. Iskreno sam se divio njegovoj mudrosti, sposobnosti da donosi uravnotežene, dalekovide odluke, čak i u najsloženijim situacijama”, naveo je Putin.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj