SAUDIJSKA ARABIJA POSLUŠALA AL-SISIJA: Odbili ponudu Turske za izgradnju vojne baze!

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan navodno je ponudio Saudijskoj Arabiji da na teritoriji te države izgradi bazu, nedugo nakon što je 2014. počela izgradnja turske baze u Kataru, navodi AFP.

Erdogan je o toj ponudi saudijskoim kralju Salmanu od prije tri godine ponovo govorio protekle nedjelje u intervjuu za portugalsku TV, rekavši da se Saudijci otada nisu izjašnjavali iako su obećali da će razmotriti prijedlog. Turski parlament je samo dva dana nakon izbijanja krize u vezi sa Katarom ovog mJeseca odobrio slanje vojnika u tursku bazu u toj zemlji.

Turska predvodi napore da se riješi diplomatska kriza koja je započela time što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinule sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava terorizam.

“Kraljevstvo ne može dozvoliti Turskoj da izgradi vojnu bazu na našoj teritoriji”, navodi se u saopštenju koje je prenijela saudijska državna novinska agencija SPA. U saopštenju se navodi izjava neimenovanog zvaničnika, koji kaže da Saudijskoj Arabiji “nije potrebna takva stvar”, dodavši da su vojne sposobnosti Saudijske Arabije na najvišem nivou.

Podsjećamo, jučer je egipatski predsjednik Abdel Fettah al-Sisi pozvao zaljevske monarhije na izolaciju Turske, koja se smatra glavnim saveznikom Katara u podršci terorističkim organizacijama.

TURSKA FINANSIRA I KRIJE TERORISTE! Al-Sisi pozvao arapske zemlje na izolaciju Turske, glavnog saveznika Katara!

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj