TRUMP O ‘KOMUNISTIČKOJ OPRESIJI’: ‘Otkazujem posve jednostran dogovor s Kubom koji je sklopila bivša administracija i to odmah’

Američki predsjednik Donald Trump odlučio je u petak uvesti stroža ograničenja za putovanja na Kubu i ograničiti poslovanje s kubanskom vojskom, kazavši da otkazuje “strašan i pogrešan dogovor” s Havanom svojeg prethodnika Baracka Obame.

Iznoseći novu politiku prema Kubi u govoru u Miamiju, Trump je potpisao predsjednički ukaz o ukidanju dijelova Obaminog povijesnog otvaranja prema Kubi nakon diplomatskog proboja 2014. Nije, međutim, posve prekinuo diplomatske odnose obnovljene 2015. nakon više od 50 godina neprijateljstava.

Ostavio je mnoge Obamine promjene, uključujući američko veleposlanstvo u Havani, iako pokušava pokazati da ispunjava svoje predizborno obećanje da će zauzeti stroži stav prema Kubi, posebno kad je riječ o poštivanju ljudskih prava. “Nećemo više šutjeti na komunističku opresiju”, rekao je. “Otkazujem posve jednostran dogovor s Kubom koji je sklopila bivša administracija i to odmah”, rekao je.

Njegov pristup predviđa strožu provedbu dugogodišnje zabrane turističkih putovanja na Kubu i želi spriječiti da se američkim dolarima financira represivna kubanska vlada kojom dominira vojska. Nova politika zabranjuje većinu poslovnih transakcija s kubanskim konglomeratom Armed Forces Business Enterprises Group, koji je aktivan u svim sektorima gospodarstva. Ali uz neke iznimke, uključujući zračna i pomorska putovanja, kazali su američki dužnosnici.

Trump je obećao da američke sankcije neće biti ukinute dok Kuba ne oslobodi sve političke zatvorenike i ne održi slobodne izbore. Kubanska vlada nije ovo još komentirala.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj