PREMA POSLJEDNJIM REZULTATIMA IZLAZNIH ANKETA: Makronov pokret imat će apsolutnu većinu u parlamentu

Pokret “Republika u pokretu” francuskog predsjednika Emanuela Makrona je u drugom krugu parlamentarnih izbora osvojio najviše glasova i apsolutnu većinu u parlamentu, pokazuju izlaznih anketa. Prema rezultatima dvije izlazne ankete, “Republika u pokretu” i njihovi politički saveznici “MoDem” dobili su između 355 i 366 poslaničkih mjesta u 577-članoj Nacionalnoj skupštini.

Makronov pokret imaće apsolutnu većinu u parlamentu

Makronov pokret osnovan je prije nešto više od godinu dana, a polovina kandidata ima malo ili nikakvog političkog iskustva. Prema projekcijama “Republikanci” i njihovi saveznici formirat će najveći opozicioni blok sa 97 do 133 poslaničkih mjesta, a Socijalisti, koji su bili na vlasti u proteklih pet godina, sa svojim partnerima imaju između 29 i 49 poslaničkih mjesta.

Stranka krajnje desnice Nacionalni front imaće od četiri do osam poslaničkih mjesta. Drugi krug izbora obeležio je nizak odziv glasača.

Le Pen osvojila svoje prvo mjesto u parlamentu

Lider krajnje desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen prvi put je osvojila poslaničko mjesto u francuskom parlamentu. Le Pen je izjavila da je njena partija, sudeći prema dosadašnjim rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora, osvojila šest mjesta u parlamentu.

Ona je istakla da će poslanici njene partije da se “svim potrebnim sredstavima bore protiv štetnih projekata vlade”, a posebno protiv Makronove proevropske i promigrantske politike, prenio je AP.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj