LAŽIRANA HISTORIJA: Dorađivanje fotografija nije produkt modernog doba

Iako se danas gotovo svi mogu jednostavno koristiti photoshopom i naknadno doraditi fotografije koje smatraju nesavršenim, desetljećima ranije samo pojedini profesionalci znali su taj zanat.

Stručnjak digitalne forenzike Hany Farid kaže. “Iako mi možda imamo utisak da je dorađivanje fotografija nešto relativno novo – produkt digitalnog doba, činjenica je da je historija protkana lažnim fotografijama.”

On dodaje kako su Staljin, Hitler i Fidel Castro bili uključeni u ovo lažiranje kako bi izbrisali neprijatelje sa slika.

Legendarni portret američkog predsjednika Abrahama Lincolna (lijevo) zapravo je kompozicija Lincolnove glave i tijela političara Johna Calhouna (desno).

Sovjetski lider Staljin dao je izbrisati svog neprijatelja sa fotografije.

Slika snimljena za vrijeme Drugog svjetskog rata publicirana je u ruskom magazinu Ogoniok i prikazuje ruskog vojnika kako diže zastavu na vrhu zgrade njemačkog Reichstaga. Prije objavljivanja fotografije sat koji se nalazio na vojnikovoj desnoj ruci je uklonjen jer se sumnjalo da je ukraden zbog toga što je vojnik imao sat i na lijevoj ruci.

Italijanski diktator Musolini briše čovjeka koji je držao njegovog konja kako bi izgledao više herojski na fotografiji.

Adolf Hitler briše Josepha Goebbelsa sa originalne slike nakon razilaženja sa njim.

Kralj George VI izbrisan je sa originalne fotografije na kojoj su bili on, kraljica Elisabeth i kanadski premijer William Lyon Mackenzie, jer je, kako se vjeruje, premijer želio da se prikaže u što moćnijem svjetlu.

(Global CIR/dailymail.co.uk)

Komentiraj