KATAR PORUČIO ARAPSKOJ KOALICIJI: Nema pregovora dok ne ukinete blokadu!

Katar neće pregovarati s arapskim državama koje su prekinule gospodarske i diplomatske veze s tom zaljevskom monarhijom, osim ako ne preinače svoje mjere, izjavio je ministar vanjskih poslova, isključujući rasprave o unutarnjim poslovima Katara i mogućem gašenju Al Jazeera TV.

Šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani izjavio je kako Katar još uvijek nije primio zahtjeve od Saudijske Arabije, Ujedinjenih arapskih Emirata i Bahreina koji su prije dvije sedmice prekinuli odnose, izazivajući najgoru zaljevsku krizu posljednjih godina, piše ahram.org

“Katar je pod blokadom i neće biti pregovora, moraju podići blokadu kako bi započeli pregovore”, rekao je šeik Mohammed novinarima u Dohi. “Do sada nismo vidjeli nikakav napredak u vezi s ukidanjem blokade, što je preduvjet za sve da se krene naprijed”.

“Ne možemo imati (nejasne) zahtjeve kao što su ‘Katarci znaju što želimo od njih, oni moraju zaustaviti ovo ili ono, moraju ih pratiti strani posmatrači i sl”, rekao je Šeik Mohammed.

Sve što se odnosi na poslove šesteročlanog Vijeća za suradnju Zaljeva podložno je pregovorima, kazao je, pozivajući se na tijelo koje obuhvaća Katar, Saudijsku Arabiju, UAE, Bahrein, Kuvajt i Oman.

“Sve što nije vezano uz njih nije predmet pregovora, nitko nema pravo miješati se u naše poslove, Al Jazeera je katarsko pitanje, katarska vanjska politika zadužena je za regionalna pitanja, a mi nećemo pregovarati o unutrašnjim poslovima”, rekao je

Arapska koalicija optužila je Al Jazeeru da je platforma za širenje ekstremizma, što je ova mreža negirala.

 

(Global CIR)

.

Komentiraj